Binecuvântare pentru 172 de militari instruiţi la Sibiu
La Centrul de perfecționare artilerie terestră și artilerie antiaeriană „Ioan Vodă” din Sibiu a avut loc sâmbătă, 11 ianuarie, festivitatea de depunere a jurământului militar pentru 172 de soldați gradați profesioniști, şcolarizaţi pentru Ministerul Apărării Naţionale.
Militarii instruiţi în seria noiembrie 2019 au primit binecuvântarea vicarului-administrativ al Arhiepiscopiei Sibiului, arhimandritul Ioachim Tomoiagă, care a oficiat o slujbă religioasă împreună cu preotul militar Florin Pavel.
La finalul slujbei de binecuvântare, arhimandritul Ioachim Tomoiagă a transmis mesajul de binecuvântare al Înaltpreasfinţitului Părinte Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, iar mai apoi i-a feliciat pe militarii instruiţi la Sibiu şi i-a îndemnat să-şi păstreze legământul făcut acum pentru apărarea ţării şi a poporului român.
„Jurământul este un legământ sfânt, un legământ cu propria ta conştiinţă, un legământ cu Dumnezeu, un legământ cu Patria şi cu neamul tău. Din punct de vedere militar, este o asumare solemnă, din punct de vedere bisericesc, este o îndatorire sfântă care atrage după sine consecinţa împlinirii făgăduinţei date înaintea lui Dumnezeu faţă de tine, faţă de sufletul tău, faţă de Patria ta, faţă de neamul tău. Mă bucur pentru faptul că Biserica şi Armata sunt din nou împreună, pentru că cele două instituţii au jucat un rol fundamental în istoria poporului român”, a spus arhim. Ioachim Tomoiagă.
La ceremonie au fost prezenţi conducerea şi cadrele didactice militare din cadrul şcolii de instruire „Ioan Vodă”, reprezentanţii Statului Major al Forţelor Terestre, autorităţi locale, rudele şi apropiaţii celor 172 de militari care au depus jurământul.
„Jurământul militar este un angajament solemn de credinţă şi devotament prin care un militar declară că-şi va îndeplini exemplar sarcinile de serviciu, va respecta Constituţia, legile ţării şi regulamentele militare şi va acţiona cu credinţă pentru o cauză nobilă şi dreaptă în societate. Ca urmare, acest legământ are particularităţile sale, care sunt circumscrise activităţilor militare şi reprezintă adeziunea sacră, conştientă şi responsabilă a celor aflaţi sub drapel pentru a participa în caz de necesitate la îndeplinirea misiunii fundamentale de apărare a ţării sau a valorilor alianţelor din care România face parte”, a spus comandantul Centrului de perfecționare artilerie terestră și artilerie antiaeriană „Ioan Vodă” din Sibiu, colonelul Alexandru Puiu.
Mesaje de felicitare au fost transmise din partea oficialităţilor, iar un reprezentant al militarilor a luat cuvântul în numele colegilor săi. Ceremonia s-a încheiat cu intonarea imnului naţional şi parada soldaţilor şi a cadrelor didactice.
După ceremonia militară, preoţii au sfinţit sala de mese din cadrul centrului de instruire militară, spaţiu care a fost renovat şi modernizat de curând.