Binecuvântare pentru cetatea din Făgăraş
Istorica cetate din inima municipiului Făgăraş a fost, vineri, 29 martie, locul unde au poposit oaspeţi de seamă din zonă şi din întreaga ţară, pentru a participa la inaugurarea şi binecuvântarea unei noi părţi a Muzeului „Valer Literat“, ce oferă vizitatorilor posibilitatea să admire obiecte de patrimoniu de o valoare inestimabilă.
După ani de eforturi venite din partea reprezentanţilor muzeului, dar şi a autorităţilor locale şi judeţene, o parte din încăperile cetăţii în jurul căreia se întinde Făgăraşul au fost reamanajate şi redate circuitului turistic.
Recepţia lucrărilor a avut loc vineri, 29 martie, printr-o serie de manifestări ce au culminat cu slujba de binecuvântare oficiată de Înalt Preasfinţitul Laurenţiu, Mitropolitul Ardealului. La evenimentele prin care s-au inaugurat lucrările ce au readus în atenţia publicului încă 12 încăperi din cetate, alături de celelalte 12 existente, au participat un număr impresionant de oaspeţi de seamă, autorităţi locale, judeţene, parlamentari şi reprezentanţi ai Guvernului României, oameni de cultură, reprezentanţi ai Muzeului Bruckenthal din Sibiu şi ai Castelului Bran, precum şi restauratorii spaţiilor şi ai obiectelor de patrimoniu expuse. Alături de IPS Mitropolit Laurenţiu, mai mulţi preoţi din Făgăraş au participat la manifestări, iar corul Liceului Teologic „Sfântul Constantin Brâncoveanu“, condus de prof. Gheorghe Malene, a dat răspunsurile liturgice.
După inaugurare şi slujba de binecuvântare, IPS Mitropolit Laurenţiu i-a felicitat pe toţi cei care au contribuit la reamenajarea primului etaj al cetăţii şi le-a mulţumit donatorilor şi ostenitorilor din istoricul monument ce veghează de secole Ţara Făgăraşului. „Prezenţa noastră la acest eveniment istoric are rolul de a binecuvânta osteneala, dragostea şi dorinţa oamenilor de vocaţie de a reda patrimoniului naţional ceea ce îi aparţine de drept“, a subliniat IPS Laurenţiu.
Au urmat discursurile primarului din Făgăraş, Sorin Mănduc, ale autorităţilor şi oaspeţilor, precum şi cel al directoarei muzeului, Elena Băjenaru. Manifestările au continuat cu alte evenimente, între care lansări de carte, iar oaspeţii au avut posiblitatea să viziteze întregul circuit expoziţional de la primul etaj al cetăţii, un circuit inelar ce cuprinde vechile încăperi ale muzeului şi câteva săli cu expoziţii noi. Atracţiile principale sunt încăperea în care se ţinea cu secole în urmă Dieta Transilvaniei, cu uşă spre celebrul mecanism al morţii numit „Fecioara de fier“ şi cea cu obiecte din vechea capelă a cetăţii, cu uşă spre dormitorul doamnei Stanca. „Am încercat să redăm importanţa şi fastul de odinioară al Sălii Dietei, prin reconstituirea unui mobilier de epocă, însoţit de două armuri. Cât de curând vom amenaja la etajul superior şi dormitorul principesei, dar şi alte încăperi“, ne-a explicat directoarea Elena Băjenaru.
Peste 110 obiecte de mare valoare, cum ar fi vechi icoane pe sticlă, obiecte de glăjărie şi sticlărie, au fost oferite spre expunere de colecţionarul Carol Szeutch. Mai sunt expuse obiecte tradiţionale, mobilier vechi, cărţi şi obiecte de cult. Muzeul „Valer Literat“ deţine în total peste 18.000 de obiecte, multe dintre acestea urmând a fi expuse în celelalte încăperi de la etajul II şi din alte părţi ale cetăţii, după ce vor fi reamenajate cu sprijinul autorităţilor locale şi al Consiliului Judeţean Braşov.
„Au fost alocate sume importante pentru reabilitarea spaţiilor de la intrare, cum ar fi Turnul Poartă, Corpul de Gardă Sud şi acum Corpul de Gardă Nord. Circuitul inelar inaugurat acum a fost restaurat cu fonduri locale, iar în viitor intenţionăm să punem în valoare şi celelalte încăperi de la parter şi etajul superior, pentru a satisface setea de cunoaştere a turiştilor care calcă pragul cetăţii“, ne-a spus primarul Sorin Mănduc. În cetatea din Făgăraş funcţionează şi Biblioteca municipală, cu un impresionant număr de volume disponibile cititorilor.