Binecuvântare pentru credincioşii din Titan

Un articol de: Ioan Bușagă - 08 Martie 2017

Sute de credincioşi bucureşteni s-au închinat ieri, 7 martie, la icoana Maicii Domnului Iordăniţa, adusă de la Sfintele Locuri în Capitală, în perioada 1-10 martie 2017. Astăzi, icoana Maicii Domnului Iordăniţa este aşezată spre cinstire la biserica Parohiei „Sfânta Cuvioasă Parascheva”-Drumul Taberei, iar mâine, 9 martie, sfânta icoană va fi adusă la Catedrala Patriarhală.

O zi binecuvântată a fost ziua de ieri pentru sute de credincioşi din Bucureşti care şi-au spus suferinţele, nevoile, dar şi bucuriile înaintea icoanei Maicii Domnului Iordăniţa. ­Înainte de a fi aşezată spre ­cinstire în biserica Parohiei „Acoperământul Maicii Domnului”-Titan, soborul de preoţi, condus de arhim. Teofil Anăstăsoaie, reprezentantul Patriarhiei Române la Sfintele Locuri şi Superiorul Aşezămintelor Româneşti de la Ierusalim, Ierihon şi Iordan, a săvârşit Acatistul Maicii Domnului „Bucuria tuturor celor necăjiţi”. 

Prezenţa icoanei Maicii Domnului Iordăniţa în mijlocul credincioşilor este o binecuvântare şi un îndemn la rugăciune pentru fiecare de a intensifica postul, rugăciunea şi mai ales fapta cea bună, a spus, la finalul slujbei, pr. protoiereu Florin Busuioc al Protoieriei Sector 3 Capitală. Icoana Maicii Domnului Iordăniţa a fost dăruită în anul 1939 de o familie de români Schitului Românesc de la Iordan. Din cauza Războiului de şase zile din anul 1967, biserica de la Iordan a fost bombardată, iar icoana a fost salvată şi aşezată în biserica Reprezentanţei Patriarhiei Române de la Ierusalim. „Zona de la Iordan unde se află schitul românesc a fost grav afectată de Războiul de şase zile, pentru că acolo au fost operaţiuni militare, au fost bombardamente, iar armata israeliană a plantat mine, şi zona a fost închisă. Atunci, călugării şi părinţii de acolo au trebuit să ia drumul pribegiei şi în fuga lor din faţa bombelor au salvat şi unele odoare sfinte. Icoana pe care o vedeţi în faţa dumneavoastră a luat drumul pribegiei în anul 1970 şi a fost dusă la Ierusalim, unde este găzduită până astăzi în biserica Reprezentanţei Patriarhiei Române. Se numeşte «Iordăniţa» pentru că se tâlcuieşte «Ocrotitoarea Iordanului». În faţa acestei icoane se ruga şi plângea Sfântul Ioan Iacob. Câtă vreme a slujit la râul Iordan, multe din poeziile şi rugăciunile sale frumoase au fost scrise în faţa acestei sfinte icoane, care aşteaptă ziua în care să se întoarcă la biserica ei, şi sperăm, cu ajutorul lui Dumnezeu, ca acest lucru să se întâmple. Mai ales pentru că a fost aprobat un proiect de deminare a zonei Iordanului, unde, alături de biserica noastră, mai sunt şi alte biserici creştine aflate în aceeaşi situaţie. Este prima dată când această icoană se întoarce în România, pentru că ea a fost dăruită bisericii româneşti în anul 1939 de o familie de români care au dorit să fie pomeniţi în Ţara Sfântă la Iordan, iar Maica Domnului a venit din nou ca să asculte rugăciunile credincioşilor din Capitală”, a spus arhim. Teofil Anăstăsoaie, reprezentantul Patriarhiei Române la Sfintele Locuri şi Superiorul Aşezămintelor Româneşti de la Ierusalim, Ierihon şi Iordan.

Astăzi, icoana Maicii Domnului Iordăniţa este aşezată spre cinstirea credincioşilor bucureşteni la biserica Parohiei „Sfânta Cuvioasă Parascheva”-Drumul Taberei, Protoieria Sector 6 Capitală, iar mâine, 9 martie, sfânta icoană va fi adusă la Catedrala Patriarhală, unde va rămâne spre închinare până la ora 13:30.