Binecuvântare pentru credincioşii vrânceni

Un articol de: Marius Nedelcu - 02 Aprilie 2013

În Duminica a II-a din Postul Mare, Înalt Preasfinţitul Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei, s-a aflat în mijlocul credincioşilor Parohiei „Sfinţii Apostoli“ din municipiul Focşani, unde a săvârşit Sfânta Liturghie. 

Vizita Înalt Preasfinţitului Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei, la Biserica „Sfinţii Apostoli“ din Focşani a fost un moment de bucurie duhovnicească pentru numeroşi credincioşi din capitala judeţului Vrancea. Peste 1.500 de persoane l-au întâmpinat cu flori pe Înalt Preasfinţitul Ciprian în faţa lăcaşului de rugăciune şi au primit binecuvântare de la ierarh. Biserica a fost neîncăpătoare pentru toţi credincioşii care au dorit să participe la Sfânta Liturghie care a fost săvârşită de Înalt Preasfinţitul Ciprian înconjurat de soborul de slujitori. Înalt Preasfinţia Sa a arătat că în Duminica a II-a din Postul Mare este pomenit Sfântul Grigorie Palama pentru a se arăta că viaţa contemplativă a credincioşilor trebuie să fie unită cu faptele bune, cu practicarea virtuţilor. „Atunci când ne adresăm lui Dumnezeu să ne vindece de o boală, fie că este sufletească sau trupească, sau se ne ajute într-o împrejurare dificilă, este nevoie şi de cooperarea noastră. Nu e suficient doar să venim la sfânta biserică şi să lăsăm un pomelnic pentru ca doar preotul să se roage în Sfântul Altar, ci este nevoie şi de participarea frăţiilor voastre, pentru că în Biserica noastră Ortodoxă se pune foarte mult accentul pe sinergie, adică pe împreuna-lucrare a omului cu Dumnezeu. Atunci când Mântuitorul se adresa celor care veneau la El şi îi întreba: « Crezi că pot să fac asta? », era foarte important ca aceia să creadă, pentru că dacă nu ar fi crezut suficient, nu ar fi atras puterea vindecătoare a Fiului lui Dumnezeu“, a spus IPS Arhiepiscop Ciprian.
 
Biserica „Sfinţii Apostoli“ din Focşani denumită şi „de la Ocol“ este într-un amplu proces de restaurare, atât la interior cât şi la exterior, pentru a i se reda frumuseţea originară. Lăcaşul de rugăciune a fost ridicat în anii 1850-1861 cu donaţiile enoriaşilor din cartierele Arion şi Ocoleni ale Focşaniului, având planul de navă cu pridvor închis cu două turle, iar interiorul lăcaşului este acoperit cu calote semisferice în care sunt pictate icoane. După cutremurul din 1912 s-au făcut primele reparaţii la biserică, când au fost refăcute bolţile din interior, precum şi întreaga pictură în ulei de pictorul N. Romano.