Binecuvântare pentru o nouă biserică din Ungheni
Înaltpreasfinţitul Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, se află în mijlocul preoţilor şi credincioşilor mureşeni, în cadrul unui program de vizite pastoral-misionare. Azi, de la ora 17:00, ierarhul va oficia slujba de binecuvântare a lucrărilor la biserica nouă din Parohia Ungheni II, Protopopiatul Târgu Mureş.
Însoţit de protopopul Teodor Beldean, ierarhul a fost prezent în zece parohii din jurisdicţia Protopopiatului Reghin. Traseul pastoral a inclus vizitarea următoarelor comunităţi: Beica de Jos şi Beica de Sus, la altarul cărora slujeşte pr. Vasile Halaţiu; Sânmihaiu de Pădure, păstorită de către pr. Daniel-Dumitru Sava; Şerbeni, cu filia Căcuciu, unde păstoreşte pr. Alin-Lucian Şut; Urisiu de Sus, cu filia Urisiu de Jos, unde este pr. Alexandru Pop; Chiheru de Sus, condusă de pr. Andrei Botoi; Chiheru de Jos, păstorită de pr. Viorel Pop; Nadăşa, unde slujeşte pr. Lucian Suciu.
Scopul acestor vizite canonice este acela de a întări comunităţile de credincioşi, în frunte cu parohii, prin cercetarea problemelor parohiale şi prin încercarea de a da un răspuns situaţiilor dificile cu care se confruntă în aceste vremuri, atât preoţii, cât şi creştinii, la nivel local, de parohie. De asemenea, în cadrul acestor vizite se face şi verificarea ordinii şi disciplinei pastorale din biserici şi se urmăreşte respectarea prevederilor transmise prin circularele oficiale de la Centrul eparhial.
Prin prezenţa ierarhului în sânul acestor parohii se scurtează distanţa dintre Centrul eparhial, preot paroh şi credincioşi, sporeşte râvna pentru Casa Domnului şi se întăresc slujitorii Sfintelor Altare în misiunea pe care o au de împlinit. În fiecare parohie în care a fost prezent, Înaltpreasfinţitul Arhiepiscop Irineu le-a adresat credincioşilor şi preotului sfaturi şi îndemnuri de folos pentru o bună şi autentică vieţuire creştină.
Binecuvântarea bisericii din Ungheni II
Începând cu orele 17:00, după încheierea programului de vizite pastorale în Protopopiatul Târgu-Mureş, Înaltpreasfinţitul Arhiepiscop Irineu se va afla în mijlocul credincioşilor din Parohia Ungheni II, unde va oficia slujba de binecuvântare a lucrărilor la biserica nouă cu hramul „Soborul Preasfintei Născătoare de Dumnezeu“, pentru începerea slujirii în noul locaş de închinare. Păstorită de pr. Iulian-Claudiu Suciu, Parohia Ungheni II din Protopopiatul Târgu-Mureş a fost înfiinţată la începutul anului 2009. Vreme de şase luni s-a slujit în biserica Parohiei Ungheni I, până când a fost adusă aici o biserică mică de lemn, de la Mihoieşti, judeţul Alba, primită ca donaţie din partea părintelui Onuţ Mirişan din Parohia Burzoneşti-Lazuri, Protopopiatul Câmpeni.
Bisericuţa a fost amplasată pe un teren primit de la Consiliul local al oraşului Ungheni, situat în vecinătatea cartierului de blocuri. Construcţia noii biserici de zid cu hramul „Soborul Preasfintei Născătoare de Dumnezeu“ a început în anul 2010, după ce s-a făcut proiectul, s-au obţinut avizele necesare şi autorizaţia de construire şi după ce a fost pusă piatra de temelie, în ziua de 8 septembrie 2010. În aceeaşi zi a fost binecuvântată şi temelia noii case parohiale, situată în vecinătatea bisericii.
„Sprijinit de Consiliul local al oraşului Ungheni, personal de primarul Victor Prodan, de Consiliul parohial, de credincioşii noştri, de familie şi de prieteni, am trudit cu sârguinţă pe şantier, Domnul Dumnezeu lucrând împreună cu noi şi întărind cuvântul din slujire cu semnele ce urmau în ridicarea construcţiilor şi în zidirea duhovnicească a credincioşilor. Îi mulţumim din suflet Înaltpreasfinţiei Sale, Arhiepiscopul nostru Irineu, pentru osteneală, binecuvântare şi părintească purtare“, ne-a spus parohul Iulian-Claudiu Suciu.
În anul curent, s-a lucrat la finisajele şi amenajările interioare. Astfel, s-a tencuit integral interiorul, cu pregătire pentru pictură în tehnica fresco, s-a confecţionat iconostasul sculptat cu multă măiestrie în lemn de stejar, precum şi celălalt mobilier de trebuinţă, s-a făcut instalaţia electrică şi cea de încălzire termică şi s-au cumpărat cele necesare cultului liturgic. După trei ani de rugăciune şi muncă în această parohie, noua biserică zidită stă mărturie a credinţei vii şi jertfelnice, mărturisită de o comunitate harnică de credincioşi vrednici.