Binecuvântare pentru obștea Mănăstirii Blaga

Un articol de: Mihail Vrăjitoru - 17 Iunie 2024

Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a vizitat duminică, 16 iunie, Mănăstirea „Adormirea Maicii Domnului” - Blaga, județul Iași, unde a sfințit noul paraclis al mănăstirii și a oficiat în continuare Sfânta Liturghie, spre bucuria numeroșilor credincioși prezenți.

Momente istorice au avut loc duminică la Mănăstirea „Adormirea Maicii Domnului” - Blaga din comuna Schitu Duca, județul Iași, unde Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Teofan, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a oficiat slujba de sfințire a noului paraclis cu hramul „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul” și a casei monahale. După ce soborul a mers în procesiune în jurul paraclisului, Părintele Mitropolit Teofan a sfințit și pecetluit Sfânta Masă din Altar. În continuare, cei pre­zenți s-au rugat la Sfânta Liturghie săvârșită de ierarh pe un podium special amenajat în curtea sfântului lăcaș.

În cuvântarea rostită în cadrul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfinţia Sa a arătat de ce zidirea unei biserici este importantă: „Pentru ce s-a zidit această mănăstire? Pentru ce s-a împodobit acest Altar? Tocmai pentru a fi un semn văzut că este bine să ne ocupăm de treburile noastre zilnice, necesare pentru viețuirea normală, dar se cuvine să întâlnim, din când în când, biserici ridicate, cruci și troițe așezate la răspântii pentru a spune că Dumnezeu ocârmuiește totul. Biserica se zidește tocmai pentru a ne face atenți că mai avem și suflet, să ne arate prin crucea așezată deasupra ei că se cuvine să privim în sus în deciziile mari și în deciziile mici pe care le luăm și să ne întrebăm ce dorește Dumnezeu de la noi în acea clipă, spre ce drum să apucăm”. 

Ca o încununare a tuturor celor săvârșite de-a lungul timpului în mănăstire, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Teofan a oferit stavroforei Pistisa Însurățelu, stareța mănăstirii, cea mai înaltă distincție a Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, „Crucea Moldavă”, iar tuturor celor care s-au implicat în lucrările de zidire, chiriarhul le-a acordat distincții de vrednicie.

Lucrările de zidire ale Paraclisului „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul” și ale casei monahale au fost începute în anul 2006 cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul României, pe atunci Mitropolit al Moldovei și Bucovinei, la inițiativa familiei Neculai și Gherghina Însurățelu. Pictura paraclisului, în tehnica frescă, a fost realizată între anii 2016 și 2019 de către familia de pictori bisericești Vasile și Ramona Isari din Iași.