Binecuvântare pentru obștea Mănăstirii Podul Bulgarului

Un articol de: Pr. Dragoș Olteanu - 22 Noiembrie 2022

În ziua praznicului Intrării în biserică a Maicii Domnului, 21 noiembrie, obștea Mănăstirii Podul Bulgarului, județul Buzău, l-a avut în mijlocul ei pe Înaltprea­sfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, care a săvârșit Sfânta Liturghie și a sfin­țit stăreția așezământului monahal.

Ierarhul a slujit în biserica mare a mănăstirii, aflată sub ocrotirea Sfintei Treimi, împreună cu un sobor de șapte preoți și diaconi, printre care s-a numărat și pr. Cris­tian Asănache, protopop al Protoieriei Râmnicu Sărat. După Sfânta Liturghie, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian a binecuvântat lucrările de renovare a stă­reției, realizate pe parcursul acestui an.

În cuvântul de învățătură, Înalt­preasfinția Sa a vorbit despre sărbătoarea închinată Preasfintei Născătoare de Dumnezeu din 21 noiembrie.

„Începând cu perioada șederii sale la templul din Ierusalim, Sfânta Fecioară a deprins viața de rugăciune permanentă, în isihie. De aceea, Maica Domnului este considerată de Părinții Bisericii drept prototip al isihasmului. Cea dintâi ființă umană isihastă, permanent rugătoare și desăvârșită, a fost Maica Domnului, care a trăit în templu ca în Rai. Acolo a început lucrarea de îndumnezeire a sa”, a spus chiriarhul.

La momentul rânduit din cadrul Sfintei Liturghii, diaconul Alexandru Dumitru a fost hirotonit în treapta de preot, pe seama Parohiei Clipicești, Protoieria Panciu, ju­de­țul Vrancea.

Răspunsurile la strană au fost date de Grupul psaltic misionar „Sfântul Roman Melodul” al Eparhiei Buzăului și Vrancei.

La final, stareța Mănăstirii Podul Bulgarului, stavrofora Ecaterina Taman, i-a mulțumit ierarhului pentru slujire și binecuvântare, dăruindu-i o icoană a Intrării în biserică a Maicii Domnului.