Binecuvântare pentru studenţii teologi de la Sibiu

Un articol de: Ștefan Mărculeţ - 04 Octombrie 2024

Noul an universitar a început la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Șaguna” din Sibiu cu Sfânta Liturghie şi cu activităţi de prezentare a instituţiei, a universităţii sibiene şi a oraşului. Studenţii teologi au primit binecuvântarea Înaltpreasfințitului Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului.

Sfânta Liturghie a fost săvârşită miercuri, 2 octombrie, în Catedrala Mitropolitană din Sibiu, de un sobor de preoţi şi diaconi din care au făcut parte cadre didactice de la Facultatea de Teologie şi slujitorii lăcaşului de cult, informează Mitropolia Ardealului. Studenţii teologi au ascultat un cuvânt de învăţătură rostit de arhid. prof. univ. dr. Ioan I. Ică jr, care a explicat însemnătatea zilei de început de drum pentru tinerii studenţi, o zi marcată de prăznuirea Sfântului Cuvios Roman Melodul, a Sfântului Mucenic Ciprian și a Sfântului Dionisie Areopagitul.

În cuvântul de binecuvântare, IPS Mitropolit Laurențiu i‑a îndemnat pe studenții teologi să folosească anii de studenție pentru a se forma intelectual și duhovnicește.

„Aceste învățături care sunt inspirate nu se datorează unor genii umane, ci învățăturile Sfinților Părinți sunt rezultatul trăirii revelației dumnezeiești, a descoperirii lui Dumnezeu. Astfel că, prin materiile de studiu pe care le aveți, voi învățați despre Dumnezeu. Teologia înseamnă știința despre Dumnezeu, cuvântarea despre Dumnezeu. Formarea voastră se realizează prin slujbele rânduite în fiecare zi, dimineața și seara, prin liturghiile care se fac la capelă, prin prezența voastră acolo, chiar mai mult decât prin prezența la cursuri”, a spus ierarhul.

După Sfânta Liturghie, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Șaguna” din Sibiu, pr. conf. univ. dr. Constantin Horia Oancea, a menţionat personalităţile teologice care au studiat sau activat la Sibiu şi care vor primi cinstire anul viitor prin proclamarea trecerii în rândul sfinţilor: părintele Dumitru Stăniloae, părintele Arsenie Boca şi părintele Serafim Popescu.

„Să pășiți și dumneavoastră cu sfială de acum înainte în această facultate, pentru că este o facultate de sfinți. Să aveți acest sentiment și această dorire de a‑i imita pe sfinți”, a spus părintele decan.