Binecuvântare și aniversare la biserici din Anina, Caraș-Severin
Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului, a fost sâmbătă, 2 noiembrie, alături de credincioşii din Parohia Steierdorf-Anina, județul Caraș-Severin, cu ocazia împlinirii a 10 ani de la târnosirea bisericii parohiale. Ierarhul a binecuvântat lucrările de înnoire și restaurare făcute la biserica cu hramul „Sfânta Treime”. În continuare, a săvârşit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. Pentru lucrarea deosebită din comunitate, părintele paroh Horia Mailat a primit de la ierarh distincţia de iconom, iar credincioşii au primit Diploma de excelenţă „Episcop Veniamin Nistor”.
„A fost o bucurie deplină pentru că am văzut la Anina preoți harnici, rugători și gospodari, dar și credincioși foarte apropiați de sfânta biserică. Totodată, am văzut aici o armonie între autoritățile locale și Biserică, domnul primar și domnul viceprimar s-au implicat foarte mult la construirea bisericii de aici, dar și la casa parohială, care a fost dată în folosință parohiei de Consiliul local. Nu întâmplător a rânduit Dumnezeu să fim aici, pentru că la 1 noiembrie 2009 a fost târnosită biserica din Steierdorf, iar în 6 noiembrie 2011 a fost binecuvântată pictura”, a spus Preasfințitul Părinte Episcop Lucian.
Tot sâmbătă, Parohia „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din Anina a marcat împlinirea a 80 de ani de existență a bisericii. Locașul a fost consemnat la data de 12 noiembrie 1939, cu ocazia sfințirii lui de ierarhul Vasile Lăzărescu, Episcopul de atunci al Caransebeșului. La evenimentul de sâmbătă a participat și Preasfințitul Părinte Episcop Lucian. Momentul sărbătoririi a început cu un Te Deum de mulțumire lui Dumnezeu pentru binecuvântarea revărsată asupra credincioșilor parohiei și a continuat cu o slujbă de pomenire a preoților, minerilor, ctitorilor și binefăcătorilor bisericii trecuți la cele veșnice.
Au participat dascăli și oameni de cultură, dintre care amintim pe Josef Erwin Țigla, președintele Forumului Democrat German din Banat; scriitorul și criticul literar Gheorghe Jurma; scriitorul și jurnalistul Nicolae Sârbu; Nicoleta Marcu, președintele Asociației Învățătorilor Caraș-Severineni; Cornel Boboescu, directorul Liceului „Mathias Hammer” din Anina; reprezentanți ai autorităților locale, Gheorghe Românu, primarul localității, și viceprimarul Dorinel Ungureanu.