Binecuvântare și înnoire în Parohia Poienarii Apostoli
După ample lucrări de restaurare, renovare și înfrumusețare, biserica cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” din Parohia Poienarii Apostoli, Protopopiatul Ploiești Sud, a primit, în Duminica a 20-a după Rusalii, veșmântul sfințeniei prin slujba de târnosire săvârșită de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal. Cu acest prilej, sfântul lăcaș l-a primit ca ocrotitor spiritual și pe Sfântul Cuvios Stelian Paflagonul, iar cei care s-au remarcat prin contribuția lor la realizarea lucrărilor au primit distincții din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel.
Credincioși şi pelerini, dar şi reprezentanţi ai autorităților locale au participat duminică, 10 octombrie, la un moment istoric din viața bisericească a Parohiei Poienarii Apostoli, județul Prahova, când Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, înconjurat de un sobor de clerici, a săvârșit slujba de târnosire a bisericii din localitate.
După ungerea cu Sfântul și Marele Mir și stropirea cu Agheasmă Mare a zidurilor sfântului lăcaș la exterior și interior, ierarhul a așezat în piciorul Sfintei Mese fragmente din sfinte moaște mucenicești, apoi a pecetluit prestolul, îmbrăcându-l în veșminte liturgice și așezând pe el, după rânduială, cele necesare cultului. La finalul acestei slujbe, Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul a rostit un cuvânt de binecuvântare în care a subliniat rolul picturii într-o biserică ortodoxă: „Astăzi toată lumea poate citi Sfânta Scriptură. În trecut, însă, pictura din biserică avea inclusiv un rol didactic, în sensul că oamenilor care nu știau carte, prin imaginile zugrăvite, li se descopereau tainele credinței noastre, anume evenimentele din Vechiul Testament, care închipuiau cele ce aveau să se petreacă în Legea Nouă, adică Întruparea Mântuitorului, întemeierea Bisericii și istoria acesteia. De asemenea, sunt multe icoane care ne înfățișează minuni săvârșite de Mântuitorul în activitatea Sa pământească, dar şi imagini care îi reprezintă pe sfinții lui Dumnezeu. Astăzi, pictura mijlocește crearea unei anumite stări sufletești, prin care ne putem aduna în cămara inimii noastre. Ea creează ambianța necesară pentru a stărui la rugăciunile pe care le înălțăm în sfântul lăcaș”.
În continuare, Preasfinția Sa, înconjurat de soborul slujitor, a săvârșit Sfânta Liturghie pe un podium amenajat în apropierea bisericii, iar după citirea pasajului evanghelic rânduit, a rostit un cuvânt de învățătură în care a tâlcuit înțelesurile duhovnicești ale minunii învierii fiului văduvei din Nain, arătând că prin învierea acestui tânăr se arată puterea deplină a lui Hristos ca Fiu al lui Dumnezeu asupra vieții și morții, dar și iubirea Sa fără de margini față de omul căzut.
La finalul Sfintei Liturghii, ierarhul a prezentat un mesaj de binecuvântare și de felicitare din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel pentru toți cei care s-au implicat în restaurarea, renovarea și înfrumusețarea bisericii, oferind, din partea Întâistătătorului Bisericii noastre, mai multe distincții. Astfel, părintele paroh Petrișor Radu și fostul paroh, părintele pensionar Mihai Munteanu, au primit rangul clerical de iconom stavrofor; primarului comunei Gorgota, Ionuț-Nicolae Dumitru, i-a fost acordat Ordinul „Sanctus Stephanus Magnus pentru mireni”; Nicolae Florea a primit Diploma omagială a anului 2021; Distincția de vrednicie cu chipul Sfântului Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor, a fost oferită Consiliului parohial, iar Comitetul parohial a primit Distincția de vrednicie cu chipul Maicii Domnului.