Binecuvântarea bisericii din Parohia Macoviște, județul Caraș-Severin

Un articol de: Arhid. Pavel Canea,   Darius Herea - 03 Iunie 2020

Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, a vizitat duminică, 31 mai, Parohia Macoviște, Protopopiatul Moldova Nouă, județul Caraș-Severin, binecuvântând lucrările de înfrumusețare săvârșite la biserica parohială. 

Episcopul Caransebeșului a mers în această parohie deoarece în ultima perioadă s-au efectuat lucrări importante la sfânta biserică. De dimineață, ierarhul a binecuvântat lucrările efectuate la exteriorul sfântului locaș, după care a oficiat Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoți și diaconi. 

„Aici, părintele Adrian Doran, împreună cu Comitetul și Consi­liul parohial, dar și alți credin­cioși din această parohie sau fii ai satului plecați în alte părți, a făcut în ultima perioadă de timp lucrări mari. În primul rând, biserica a fost restaurată și s-au efectuat lucrări foarte importante într-o parohie mică. Nu putem omite că această comunitate foarte mică de credincioși a construit și o frumoasă casă parohială. Așadar, o parohie misionară din episcopia noastră are și o biserică înnoită atât la interior, cât și la exterior, dar și o casă parohială. Dumnezeu să-i răsplătească pe toți ctitorii și binefăcătorii acestei biserici și să răsplătească osteneala părintelui paroh, dar și a celor ce au fost receptivi la chemarea Bisericii și la îndemnul preotului paroh”, a subliniat Preasfințitul Părinte Episcop Lucian. 

Pentru activitatea din această parohie, părintele paroh Adrian Doran a fost hirotesit iconom de către Episcopul Caransebeșului. De asemenea, ierarhul le-a oferit și Diploma de excelență „Episcop Iosif Traian Badescu” celor care s-au implicat alături de părintele paroh la înfrumusețarea bisericii cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”.

Biserica din Parohia Maco­viște a fost ridicată în anul 1894 din piatră și cărămidă. Iconostasul este din lemn și a fost sculptat în anul 1930, fiind pictat de către Nicolae Hașca. În satul Macoviște a mai existat o biserică de lemn construită în timpul Episcopului Isaia Antonovici. Parohia este una misionară, cu 39 de familii și aproximativ 80 de credincioși.