Binecuvântarea înnoirilor la Schitul Soveja

Un articol de: Marius Nedelcu - 16 Iunie 2015

După trei ani de la incendiul care a distrus corpul de chilii, Schitul Soveja din Vrancea a renăscut și a revenit la fru­mu­sețea începuturilor. Duminică, așezământul monahal a fost vizitat de Înaltpreasfințitul Pă­rinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, care a sfințit Altarul de vară al schi­tu­lui și a binecuvântat noile lucrări.

La 8 martie 2012, un incendiu puternic văduvea schitul vrân­cean Soveja de corpul de chilii, maicile vie­țuitoare în acest așezământ fiind nevoite să plece de aici, dar cu speranța și cu determinarea de a reface spațiul unde au locuit. După ani de muncă, schitul a fost refăcut cu cele necesare vieții monahale, iar duminică a fost o zi de bucurie și împlinire pentru obște și credincioșii vrânceni atașați de Schitul Soveja.

Înaltpreasfinţitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei, a sfinţit Altarul de vară al aşezământului monahal, închinat Sfintei Cuvioase Teodora de la Sihla, precum şi un agheasmatar, după care a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. La final, Înaltpreasfinţia Sa a binecuvântat noua clădire ce adăposteşte chiliile monahiilor și arhondaricul, după cum ne-a transmis Dragoș Olteanu, consilier media eparhial.

Răspunsurile la strană au fost date de Grupul psaltic misionar „Sfântul Roman Melodul“ al eparhiei de la Curbura Car­paților. La slujbe au participat numeroşi credincioşi vrânceni, precum şi din alte zone ale ţării. În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfințitul Arhiepiscop Ciprian a apreciat strădania maicilor și a părintelui protosinghel Sofian Ardelean, slujitor la Altarul schitului, care într-un timp scurt au refăcut schitul, ce a redevenit astfel pentru vrânceni și alți credincioși din țară un popas duhovnicesc, o oază de rugăciune, de liniște și reculegere.

După Sfânta Liturghie, chiriarhul locului a hirotesit-o pe monahia Irina Nuţă în egumenă a Schitului Soveja. Cu prilejul acestei vizite și al binecuvântării oferite, Înaltpreasfinţitul Părinte Ciprian a primit din partea obştii monahale o icoană cu chipul Sfântului Ioan Gură de Aur.
Schitul Soveja a fost înfiinţat în anul 2001, în amintirea ctitoriei istorice a domnitorului Matei Basarab, fosta Mănăstire Soveja, numită şi Dobromira, zidită între anii 1644 şi 1645. Biserica, având hramul „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“, a fost sfinţită pe 21 mai 2005. În ultimii ani a fost construit un nou corp de chilii, arhondaricul, Altarul de vară și un agheasmatar.