Binecuvântarea Iordanului în eparhii din Muntenia și Dobrogea
Credincioșii ortodocși români au sărbătorit duminică, 6 ianuarie, Sfânta și Dumnezeiasca Arătare, adică Botezul Domnului nostru Iisus Hristos. În eparhiile din Mitropolia Munteniei și Dobrogei, slujba Aghesmei Mari a fost săvârșită la catedralele chiriarhale, iar în orașele de la Dunăre și Marea Neagră au avut loc procesiuni spre locurile special amenajate, unde a fost sfinţită apa şi a avut loc ritualul aruncării crucii în Dunăre sau mare.
La malul Mării Negre, câteva mii de credincioși au participat la sărbătorirea Botezului Domnului. Sfânta Liturghie a fost săvârșită la Catedrala Arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din municipiul Constanța de IPS Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului. Apoi, clerul și credincioșii prezenți au mers în procesiune spre faleza Cazinoului, unde a fost săvârșită Sfințirea cea mare a apei. La finalul slujbei, ierarhul a aruncat în apele reci ale Mării Negre trei cruci, după care s-au aruncat 10 tineri. „Am aruncat crucile, pentru a sfinți marea, și cum vremea și marea sunt liniștite, așa și viața să ne fie liniștită, dacă rămânem în credința și dorința de a înnoi permanent darurile Bobotezei, darurile Duhului Sfânt. Dorim tuturor creștinilor ca în sărbătoarea aceasta să simtă bucuria cea cerească pentru că cerul s-a unit cu pământul și îngerii cu oamenii, împreună vorbesc și se bucură”, a precizat IPS Părinte Arhiepiscop Teodosie.
Arhiepiscopia Tomisului a oferit credincioșilor constănțeni peste 200.000 de PET-uri în care a fost îmbuteliată Agheasmă Mare, iar pentru credincioșii care nu au putut fi prezenți la slujbă, pe străzile orașului au umblat care tradiționale purtând vase cu Agheasmă Mare.
Argeş şi Buzău
În Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului, numeroși credincioși au participat la Sfânta Liturghie și slujba Aghesmei Mari, săvârșite de IPS Părinte Arhiepiscop Calinic la noua Catedrală Arhiepiscopală din municipiul Curtea de Argeș. După binecuvântarea credincioșilor cu Agheasmă Mare, chiriarhul Argeșului și Muscelului le-a vorbit despre importanța praznicului Botezului Domnului și despre folosul pe care îl aduce Agheasma Mare, informează Biroul de presă al Arhiepiscopiei.
Peste o mie de credincioși din Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei au participat în ziua praznicului Bobotezei la Sfânta Liturghie și slujba Aghesmei Mari săvârșite la Catedrala Arhiepiscopală „Înălțarea Domnului” din municipiul Buzău, de IPS Părinte Arhiepiscop Ciprian.
„La Botezul Domnului, momentul cel mai important la care suntem invitați să reflectăm cu toții este acela al arătării Preasfintei Treimi. În momentul în care Mântuitorul Hristos, Fiul lui Dumnezeu întrupat, a intrat în râul Iordan, a sfințit apele și, prin aceasta, întreaga creație”, a spus ierarhul locului.
Pentru credincioși, Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei a pregătit patru vase cu o capacitate de 1.000 de litri fiecare, a precizat pr. Dragoș-Mihail Olteanu, inspector eparhial.
Brăila şi Galaţi
În Arhiepiscopia Dunării de Jos, IPS Părinte Arhiepiscop Casian a săvârșit slujba Sfintei Liturghii la Catedrala „Naşterea Domnului” din Brăila. „După cuvântul de învăţătură, ierarhul Dunării de Jos a ieşit pe esplanada catedralei, unde a binecuvântat pe toţi credincioşii prezenţi. Începând cu ora 11:00, în sunet de clopote, precedaţi de fanfara militară, clerul şi mulţimea de credincioşi, având în frunte pe ierarhul lor, au pornit de la biserica reprezentativă a Brăilei, pe Calea Călăraşilor, către faleza Dunării, unde, pe un podium special amenajat, a avut loc slujba Aghesmei Mari, urmată de tradiţionala lansare a crucii în apele Dunării. După ea s-au aruncat 7 tineri, anul acesta fiind recuperată pentru prima dată de către Dimitrie Luca Buricea, în vârstă de 19 ani, absolvent al Liceului cu Program Sportiv din Brăila. După aceea, potrivit obiceiului consfinţit, ierarhul a sosit în oraşul de reşedinţă, Galaţi, la biserica medievală Precista, unde, în prezența soborului de preoți și a mulțimii credincioșilor, a săvârșit slujba Sfințirii mari a apei”, a precizat pr. Rareș Bucur.
„Pentru noi toți, ziua de astăzi este o zi de mare sărbătoare și de purificare, o zi în care primim binecuvântare și harul lui Dumnezeu, pentru ca toate sufletele, mințile și inimile noastre să se rezidească în frumusețe, iar firea noastră să se rezidească mai ales în demnitate, în iubire, în credință și în fidelitate față de Dumnezeu, de neam, de țară și de aproapele nostru”, a spus IPS Părinte Arhiepiscop Casian.
La Galaţi a fost aruncată crucea în apele Dunării, după care au înotat 16 tineri. Anul acesta, crucea a fost scoasă de tânărul Ioan Pârlog, în vârstă de 26 de ani, fiind pentru prima dată când reușește acest lucru. Toți care au înotat în apele reci au primit daruri din partea ierarhului.
Tot la malul Dunării, credincioși din Episcopia Sloboziei și Călărașilor au participat în număr mare la Biserica „Sfinții Împărați Constantin și Elena”- Volna din Călărași, unde Sfânta Liturghie și slujba Sfințirii mari a apei au fost săvârșite de PS Părinte Vincențiu, Episcopul Sloboziei și Călărașilor. La final, ierarhul, dimpreună cu soborul slujitorilor și mulțimea credincioșilor, a mers în procesiune spre malul Dunării, în Parcul Central al municipiului Călărași. Apoi, a binecuvântat cu Agheasmă Mare credincioșii prezenți și a lansat în apă crucea, informează site-ul eparhiei.
Procesiunea la malul Dunării a avut loc și în orașul Zimnicea, județul Teleorman. Sfânta Liturghie și slujba Aghesmei Mari au fost săvârșite de PS Părinte Galaction, Episcopul Alexandriei și Teleormanului, la Biserica „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din orașul Zimnicea. Pentru scoaterea crucii din apele Dunării au înotat 6 tineri.
Ca în fiecare an, în Episcopia Giurgiului, după săvârșirea Sfintei Liturghii, PS Părinte Episcop Ambrozie a condus procesiunea de la vechea Catedrală Episcopală „Adormirea Maicii Domnului” din municipiul Giurgiu spre Canalul Sfântul Gheorghe. În procesiune s-au alăturat clericii de la parohiile din oraș, însoțiți de enoriași. Pe un podium special amenajat, ierarhul a săvârșit slujba Aghesmei Mari, a binecuvântat apele Dunării și a aruncat crucea pentru a fi recuperată de către tineri curajoși.
În municipiul Tulcea, numeroși credincioși au mers la faleza Dunării, unde PS Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, a săvârșit slujba Aghesmei Mari. Sfânta Liturghie a fost săvârșită de chiriarhul Tulcii la Catedrala Episcopală din municipiul Tulcea.