Binecuvântarea lucrărilor la Biserica „Sfântul Gheorghe” din Sângeorz-Băi
Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a binecuvântat lucrările efectuate până în prezent la noua Biserica „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”, din Parohia Sângeorz-Băi II, la sărbătoarea Intrării în biserică a Maicii Domnului, luni, 21 noiembrie.
Biserica „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” a fost ridicată în trei ani și este aproape finalizată, urmând să se realizeze pictura în tehnica frescă. Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Andrei a săvârşit prima Sfântă Liturghie în acest lăcaș de cult şi a rostit un cuvânt de învățătură, în cadrul căruia i-a îndemnat pe credincioși să se pregătească pentru praznicul Nașterii Domnului așa cum s-a pregătit Fecioara Maria odată cu intrarea în biserică.
„Maica Domnului s-a pregătit pentru nașterea Mântuitorului intrând în templu, iar noi ne pregătim pentru sărbătoarea Nașterii Domnului intrând în Postul Crăciunului. (…) Mijloacele pe care le avem la îndemână ca să ne pregătim sunt multe, dar pe primul loc este pocăința. (…) A te pocăi înseamnă, aşa cum spune Sfântul Ioan Damaschinul: «a te întoarce cu lacrimi și cu părere de rău de la păcat la virtute și de la diavol la Dumnezeu»”, a spus ierarhul.
Răspunsurile liturgice au fost date de corul Parohiei Sângeorz-Băi I, dirijat de pr. paroh Dacian Dumitru Șanta. La chinonic, baritonul Alexandru Chiriac și interpretele Oana Matei Coruți și Andreea Ursachi au cântat pricesne.
La finalul slujbei, preotul paroh Paul Gavriloaie a mulțumit Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Andrei și celor ce au ajutat la edificarea lăcașului de cult şi i-a oferit ierarhului o cruce pectorală și un engolpion, iar lui Emil Radu Moldovan, președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, i-a oferit o icoană cu Maica Domnului.
IPS Părinte Mitropolit Andrei a acordat pr. paroh Paul Gavriloaie Ordinul „Episcop Nicolae Ivan” pentru clerici şi mai multe distincţii unor binefăcători ai parohiei. La slujbă au asistat oficialități locale, județene și centrale, iar numeroși credincioși au purtat straie populare specifice ţării Năsăudului.
Lăcașul de cult este proiectat de Pop Dumitru și Traian Costan, după unul din proiectele de biserici ce au aparținut vrednicului de pomenire Episcop Nicolae Ivan.