Binecuvântarea primelor cruci din cimitirul victimelor din colonia-penitenciar de la Salcia

Un articol de: Diac. Andrei Butu - 16 Septembrie 2021

Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a efectuat marți, 14 septembrie 2021, o vizită pastorală în ­Insula Mare a Brăilei, unde a binecuvântat primele două cruci amplasate pe groapa comună în care au fost înmormântate, fără slujbă și fără cruce, victimele regimului comunist din ­colonia-penitenciar de la Salcia.

Cimitirul, care va avea 24 de cruci din piatră, se află lângă Troiţa memorială „Sfinţii 40 de Mucenici din Sevastia”, inaugurată de Înalt­preasfințitul Părinte Arhiepiscop Casian în luna iunie a acestui an.

Atunci a fost luată hotărârea înfiin­țării unui cimitir pentru toţi cei care au trecut la Domnul după ce au fost închiși și torturați, începând cu anul 1952, în colonia de muncă Salcia din Insula Mare a Brăilei. Pentru aceștia, ierarhul a săvârșit o slujbă de pomenire, iar în continuare a binecuvântat cu agheasmă primele două cruci de piatră amplasate aici. „În anul închinat de Sfântul Sinod cimitirelor și valorificării lor liturgice și culturale, aici trebuie să zidim cimitirul. El există sub pământ prin osemintele mărturisitorilor, dar prin troiță și aducerea la început a două cruci de piatră ia ființă cimitirul recunoștinței pentru gene­rațiile viitoare, pentru a nu uita ceea ce Biserica ne-a spus încă din primele veacuri, că sângele martirilor este sămânța creștinilor. Crucile vor aminti peste veacuri de bunii biruitori mărturisitori pentru apărarea țării, pentru întregirea neamului și mai ales pentru libertatea și demnitatea poporului român”, a spus Înaltpreasfinția Sa.

În contextul derulării la început de an şcolar a programului eparhial de sprijinire a copiilor cu posibilităţi materiale reduse din fiecare parohie, 50 de copii din localităţile Frecăţei, Titcov şi Agaua din Insula Mare a Brăilei au primit din partea ierarhului ghiozdane special pregătite cu rechizite şcolare, ne-a transmis părintele Rareș Bucur, consilier eparhial. Acțiunea social-filantropică se înscrie în programul Arhiepiscopiei Dunării de Jos, intitulat „Hristos în școală”, prin care 4.000 de elevi primesc rechizitele necesare studiului în noul an școlar.