Binecuvântarea Sfântului Bonifatie pentru o parohie din Capitală
În ziua sărbătoririi hramului principal, miercuri, 7 august, Parohia „Sfânta Cuvioasă Teodora de la Sihla”-Pallady din Protopopiatul Sector 3 Capitală a primit un fragment din cinstitele moaște ale celui de-al doilea ocrotitor spiritual, Sfântul Mucenic Bonifatie. Slujba sfințirii raclei în care odorul duhovnicesc a fost așezat și Sfânta Liturghie au fost săvârșite de un sobor de preoți sub protia părintelui Costel Burlacu, vicar eparhial al Arhiepiscopiei Bucureștilor.
Programul liturgic a debutat în ajun, 6 august, cu slujba Privegherii, continuând în ziua hramului cu săvârșirea Acatistului Sfintei Cuvioase Teodora de la Sihla și a slujbei de sfințire a noii racle de argint confecționată la Atelierele Patriarhiei Române, în care a fost așezat un fragment din moaștele Sfântului Mucenic Bonifatie, cel de-al doilea ocrotitor al parohiei. Cinstitul odor a fost primit în dar, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, de la Parohia ortodoxă românească „Sfântul Bonifatie” din orașul San Bonifacio, situat în nordul Italiei. Rânduiala a fost oficiată de un sobor de preoți sub protia părintelui vicar eparhial Costel Burlacu, din care au mai făcut parte părintele protoiereu Florin Nectarie Busuioc de la Protopopiatul Sector 3 Capitală; părintele Sergiu Constantin Nicolaescu, secretarul aceluiași protopopiat; părintele paroh George-Valentin Paraschiv, precum și alți preoți.
La finalul slujbei de sfințire, părintele vicar eparhial a evidențiat modelul de întoarcere la Dumnezeu oferit de Sfântul Bonifatie.
„Sfântul Bonifatie poate fi pentru toți membrii comunității un model de îndreptare a vieții. El ne arată că trebuie să luăm hotărâri ferme care să ne schimbe viața. Plecat să caute trupuri ale mucenicilor pentru a le așeza la loc de cinste și ajungând în Tars a dorit să își schimbe viața, lucru care i-a adus nu doar sfințenie, ci martiriul său l-a făcut model. El a devenit izvor de binefacere și ajutor pentru toți, începând cu cei care l-au însoțit în drumul său. Această sfântă biserică are de astăzi un izvor care poate aduce bucurie, liniște și speranță. Să îi cerem ajutorul Sfântului Mucenic Bonifatie pentru îndreptare, pentru îndepărtarea patimilor și pentru a găsi, asemenea Sfântului Mucenic, Lumina care luminează tuturor, adică pe Însuși Hristos Domnul”, a spus părintele Costel Burlacu.
În continuare, soborul de slujitori a oficiat Sfânta Liturghie, la care a participat și un grup de copii de la Asociația „Ana și copiii”, care își desfășoară activitatea în zonă și cu care parohia desfășoară numeroase activități dedicate celor mici, aceștia primind la plecare daruri.
La finalul Sfintei Liturghii, părintele vicar eparhial a rostit un cuvânt de învățătură în care a arătat nevoința Sfintei Cuvioase pomenite, care s-a învrednicit să guste din bucuria luminii necreate încă din această viață.
„În această atmosferă a luminii cerești vorbim și despre Sfânta Teodora, cea care, deși avea tot ce-și putea dorea, a căutat mai mult, a căutat lumina dumnezeiască în care Hristos S-a îmbrăcat pe Tabor, în care ne îmbrăcăm și noi la Botez. (...) După greutățile de la Mănăstirea Vărzărești, s-a retras în Munții Neamțului unde, timp de 30 de ani, a stat în neîncetată rugăciune. Din aceasta putem înțelege și noi ce înseamnă să fim stăruitori. Pe Muntele Taborului, ucenicii au dorit să facă trei colibe, însă nu și pentru ei, deoarece ei se vedeau deja în Rai. Bucuria aceasta relatată de Evanghelii cu siguranță a avut-o și Sfânta Teodora în peșteră, retrasă în rugăciune. Rugăciunea a transformat locul de nevoință al Cuvioasei într-un nou Tabor pentru că lumina dumnezeiască, dobândită prin rugăciune, i-a fost haină, căldură, hrană și bucurie. Din praznicul pe care îl parcurgem și din prezența sfinților trebuie să învățăm să fim rugători. În al doilea rând, învățăm să fim statornici în lucrul cel bun. Așa cum un sportiv, pentru a ajunge la performanță, trebuie să se pregătească mereu, așa și noi, ca atleți ai lui Hristos, trebuie să fim statornici în tot lucrul cel bun. Iar rugăciunea statornică trebuie să fie încununată cu dragostea către semenii noștri, după cum ne îndeamnă Sfânta Evanghelie”, a spus părintele Costel Burlacu.
De asemenea, părintele Costel Burlacu a adresat un mesaj de felicitare din partea Întâistătătorului Bisericii noastre pentru activitatea pastoral-misionară desfășurată în parohie, oferind din partea Preafericirii Sale Ordinul „Sanctus Stephanus Magnus” pentru clerici părintelui Daniel Stângă de la parohia românească din Italia care a oferit comunității bucureștene fragmentul din cinstitele moaște ale Sfântului Mucenic Bonifatie. De asemenea, Adrian-Viorel Jalbă și Daniel Șomandră au primit Diploma omagială a anului 2024 pentru sprijinirea parohiei în desfășurarea unor proiecte pastoral-misionare.
Părintele paroh George-Valentin Paraschiv a mulțumit Preafericitului Părinte Patriarh Daniel pentru purtarea de grijă arătată comunității pe care o păstorește. Un cuvânt de mulțumire a adresat și părintelui vicar eparhial pentru săvârșirea sfintelor slujbe și pentru cuvântul de învățătură, precum și celorlalți preoți împreună-slujitori. Totodată, părintele paroh a oferit colaboratorilor diplome de vrednicie în semn de apreciere pentru ajutorul oferit în derularea diferitelor activități organizate de parohie.
Programul liturgic s-a încheiat cu o slujbă de pomenire pentru ctitorii și sprijinitorii sfântului lăcaș care au trecut la Domnul.