Binecuvântarea Sfintei Mucenițe Filofteia pentru obștea și credincioșii Mănăstirii Antim
În ultima perioadă, Mănăstirea Antim din Capitală a făcut demersurile necesare pentru aducerea în biserica așezământului monahal a unui veșmânt ce a acoperit cinstitele moaște ale Sfintei Mucenițe Filofteia de la Curtea de Argeș. Rugăciunile evlavioase ale obștii monahale și ale închinătorilor acestei mănăstiri au primit răspuns sâmbătă, 14 ianuarie, când în sfântul lăcaș a fost săvârșită slujba de sfințire a raclei ce adăpostește cinstitul odor. O delegație a Mănăstirii Antim s-a deplasat la Curtea de Argeș pentru a primi veșmântul Sfintei Filofteia și a-l așeza după cuviință în racla nou-sfințită.
Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, a săvârșit sâmbătă, la orele prânzului, slujba de sfințire a raclei destinate veșmântului Sfintei Filofteia de la Curtea de Argeș și a unei icoane a muceniței. Ierarhul a fost înconjurat de un sobor de preoți și diaconi din care au făcut parte: părintele protosinghel Vicențiu Oboroceanu, starețul Mănăstirii Antim; părintele arhimandrit Mihail Stanciu; părintele arhimandrit Chiril Lovin; părintele protosinghel Antipa Burghelea, precum și alți slujitori ai așezământului monahal.
La final, Preasfinția Sa a rostit un cuvânt de învățătură în care a evidențiat cât de mare este binecuvântarea adusă în lăcașul de închinare de prezența unor odoare sacre ale sfinților lui Dumnezeu, cel din urmă fiind veșmântul Sfintei Mucenițe Filofteia pentru care frumoasa raclă a fost pregătită. Ierarhul a mai precizat și care este legătura dintre biserica Mănăstirii Antim și sfânta iubitoare de milostenie de la Curtea de Argeș: „Am trăit un moment deosebit când, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, a fost sfințită această frumoasă raclă din argint, împodobită cu emailuri reprezentându-i pe Sfânta Muceniță Filofteia și pe Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanul, ctitorul acestei mănăstiri în care va fi așezat un veșmânt care a adăpostit o vreme sfintele moaște ale Muceniței Filofteia. Obștea mănăstirii, în frunte cu părintele stareț, protosinghelul Vicențiu, a solicitat această binecuvântare deosebită întrucât Sfânta Filofteia este legată de istoria mai nouă a Mănăstirii Antim. În timpul Primului Război Mondial, vreme de un an, între 1917 și 1918, sfintele sale moaște au fost aduse și păstrate aici, pentru mai multă protecție și siguranță. Este o bucurie deosebită pentru că acest veșmânt se adaugă la tezaurul semnificativ de sfinte moaște pe care mănăstirea deja îl deține. Pentru Mănăstirea Antim, care desfășoară o activitate liturgică și socială cunoscută, aducerea cinstitului odor este o binecuvântare, întrucât aici vin multe familii cu copii, în duminici și sărbători, iar acest veșmânt va reprezenta o încurajare pentru copiii care vor cunoaște mai îndeaproape viața Sfintei Filofteia. Ea a murit pentru credința ei puternică, pentru evlavia ei și pentru faptul că, deși avea numai 12 ani, trăia cu intensitate învățătura Evangheliei. Prezența acestui veșmânt va reprezenta un ajutor pentru formarea acestor copii care trăiesc într-o societate în care toți avem nevoie de harul lui Dumnezeu, de pilda sfinților și de multă osteneală pentru a învinge toate capcanele și ispitele pe care societatea modernă le întinde înaintea noastră și mai ales înaintea celor tineri. Nu este întâmplător nici faptul că sfințirea acestei racle a avut loc în ziua în care o pomenim pe Sfânta Nina, luminătoarea Georgiei, pentru că poporul care ni l-a dăruit pe Sfântul Antim Ivireanul, ctitorul bisericii în care ne aflăm, a fost creștinat prin misiunea acestei sfinte femei”.
În continuare, o delegație a Mănăstirii Antim condusă de părintele stareț Vicențiu Oboroceanu s-a deplasat la Centrul eparhial al Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului pentru a primi cinstitul odor de la Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic. Veșmântul a fost așezat în noua raclă, în prezența Înaltpreasfinției Sale, fiind apoi adus în Capitală și întâmpinat de obștea așezământului monahal. Odorul a fost apoi purtat în procesiune în jurul bisericii, fiind așezat spre închinarea credincioșilor în partea dreaptă a pronaosului, acolo unde, în perioada Primului Război Mondial (1917-1918), au fost adăpostite în taină sfintele moaște ale Sfintei Mucenițe Filofteia. Soborul de slujitori ai așezământului monahal a săvârșit, în continuare, slujba Privegherii.
De asemenea, a fost așezată, în același loc, după ce a trecut printr-un proces de restaurare, și o veche icoană a muceniței de la Curtea de Argeș, datând din anul 1917.