Binecuvântarea unei case tradiţionale româneşti din Someşu Rece

Un articol de: Darius Echim - 02 Noiembrie 2019

Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a ­binecuvântat joi, 31 octombrie, o casă tradițională românească din localitatea Someșu Rece, Protopopiatul Huedin, județul Cluj.

Casa tradiţională din localitatea Someşu Rece este amplasată în curtea bisericii de lemn (monument istoric de secol XVIII) și a fost salvată de la demolare de către comunitatea parohială. După ce a săvârșit slujba Sfeștaniei, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Andrei a vorbit celor prezenți despre importanța păstrării tradițiilor şi i-a felicitat pe cei care au contribuit la refacerea casei tradiţionale.

„Este important să ne gândim la satul românesc, care a avut un rol deosebit în toată istoria noastră. Inclusiv marii noştri intelectuali care au făcut misiune pe plan cultural, atunci când şi-au adus aminte de sat, au scris lucruri extraordinare. Lucian Blaga, când a intrat în Academie, discursul inaugural l-a legat de satul românesc. Liviu Rebreanu, când a intrat în Academie, cuvântul lui de recepţie l-a închinat satului românesc. Octavian Goga, George Coşbuc şi alţii, în momentele importante pentru ei, şi-au adus aminte de satul românesc unde au văzut lumina zilei şi în care au crescut. Şi poetul Ioan Alexandru din judeţul nostru a scris un adevărat poem închinat satului românesc”, a precizat ierarhul.

Pentru întreaga activitate desfă­șurată în parohia încre­dințată, ca semn de prețuire și răsplată, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Andrei l-a hirotesit iconom-stavrofor pe parohul Ștefăniță Elefteriu, iar epitropului parohiei, Toma Cadiș, i-a acordat „Crucea Transilvană”, cea mai înaltă distincție a Mitropoliei Clujului, Maramureşului şi Sălajului. De asemenea, lui Gheorghe Neciu i-a oferit Ordinul „Sfântul Ierarh Pahomie de la Gledin”, iar membrilor Comitetului și Consiliului parohial le-au fost oferite diplome de aleasă cinstire.

Potrivit parohului Ștefăniță Elefteriu, lucrările de amenajare și restaurare a casei tradiționale au început în urmă cu trei ani și s-au realizat cu sprijinul credin­cioșilor parohiei, la inițiativa epitropului Toma Cadiș.

Casa tradițională românească a fost amenajată cu mobilier și obiecte vechi specifice zonei, fiind transformată într-un mic muzeu unde vor avea loc diverse activități educative şi culturale, organizate de parohia din Someșu Rece. La eveniment au participat repre­zentan­ți ai autorităților locale, alături de numeroși localnici.

Tot joi, 31 octombrie, Înaltprea­sfințitul Părinte Mitropolit Andrei s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Tranișu, comuna Poieni, ju­dețul Cluj, unde a săvârșit slujba Sfeștaniei la casa parohială, care a fost recent renovată. Pentru întreaga activitate desfășurată în parohie, ierarhul l-a hirotesit sachelar pe parohul Adrian Laza şi a dăruit familiei preotului o icoană cu Sfântul Paisie Aghioritul.