Binecuvântări arhierești în Episcopia Caransebeșului

Un articol de: Diac. Vasile Robert Nechifor - 21 Octombrie 2024

Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, a săvârșit vineri, 18 octombrie, Sfânta Liturghie în capela Spitalului Municipal de Urgență din Caran­sebeș, care și-a serbat ocrotitorul spiritual, Sfântul Apostol și Evanghelist Luca, la care au participat reprezentanți din conducerea spitalului, cadre medicale, pacienți, autorități locale, dar și credincioși din municipiu. După Sfânta Liturghie, ierarhul a săvârșit parastasul pentru ctitori și ostenitorii instituției medicale.

Sărbătoarea hramului a continuat cu sfințirea sălii de ședințe a spitalului, cu acest prilej Prea­sfințitul Părinte Episcop Lucian oferind diplome de recunoștință ctitorilor, binefăcătorilor și ostenitorilor bisericii.

Ziua următoare, sâmbătă, 19 octombrie, Filia Socolari, Protopopiatul Moldova Nouă, județul Caraș-Severin, a primit vizita Preasfințitului Părinte Lucian, care a oficiat Sfânta Liturghie și slujba Parastasului de 40 de zile pentru dr. Traian Gabriel Orban, fost președinte al Memorialului Revoluției din Timișoara, care și-a petrecut ultima parte a vieții în această localitate.

„Am răspuns invitației familiei Orban și am venit în mijlocul credincioșilor din Socolari. Domnul doctor a preferat în ultimii ani mai mult liniștea, discreția, a dorit să se liniștească înainte de a pleca pe drumul veșniciei”, a afirmat Preasfinția Sa cu acest prilej.

În Duminica a 23-a după Rusalii, Episcopul Caransebeșului a fost prezent în mijlocul credincio­șilor din Parohia Teregova, Protopopiatul Caransebeș, care au sărbătorit 240 de ani de existență a bisericii parohiale ocrotite de Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, care a trecut în ultima perioadă printr-un amplu proces de amenajare și înfrumusețare.

 Ierarhul a oficiat mai întâi slujba de binecuvântare a lucrărilor executate la exteriorul sfântului lăcaș, săvârșind apoi Sfânta Liturghie și o slujbă de pomenire pentru ctitorii, slujitorii și binefăcătorii bisericii.
„Astăzi a fost o zi de Paști pentru că ne-am adunat cu toții și am intonat troparul Învierii pentru moșii și strămoșii acestor oameni, pentru ctitorii, slujitorii și binefăcătorii acestei biserici. I-am comemorat pe înaintași și am sărbătorit 240 de ani de la ridicarea acestui lăcaș. Așadar, comemorare și aniversare, sfințirea bisericii, binecuvântarea exteriorului și comuniune euharistică”, a afirmat ierarhul.

Un grup de elevi de la Liceul Tehnologic „Sfântul Dimitrie” a prezentat un moment artistic în care a fost ilustrată viața Sfântului Dimitrie, iar credincioșii prezenți la sfintele rânduieli s-au putut închina și la o parte dintr-un veș­mânt al Sfântului Cuvios Gherasim din ­Chefalonia, aflat în tezaurul sfântului lăcaș.