Binecuvântări arhierești pentru credincioșii din Capitală
În Duminica a 11-a după Rusalii, Sfânta Liturghie a fost săvârșită la Catedrala Patriarhală din București de către Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, înconjurat de un sobor de slujitori. În cuvântul de învățătură, ierarhul a vorbit despre înțelesurile duhovnicești ale Pildei datornicului nemilostiv (Matei 18, 23-35). „Prin această cifră neverosimilă, de 10.000 de talanți datorați, Evanghelia ne arată că Dumnezeu, în iubirea Lui infinită față de oameni, este capabil să ierte orice datorie cu care un om se poate îndatora, și fiecare dintre noi suntem îndatorați lui Dumnezeu pentru daruri care sunt mai presus de valoarea întregii lumi. Am primit de la El viața, și când aceasta este în pericol, adeseori făgăduim că suntem capabili să renunțăm la absolut tot ce am adunat doar pentru a mai trăi câteva clipe în plus, de unde vedem că în anumite momente de criză evaluăm corect viața, care este mai presus decât orice bun din lumea asta”, a spus Preasfinția Sa în cuvântul de învățătură.
Preasfințitul Părinte Ieronim Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal, a slujit duminică la Biserica Domnița Bălașa, Paraclis Patriarhal, din Capitală, binecuvântând credincioșii prezenţi la slujbă și rostind un cuvânt de învățătură.
De asemenea, la Mănăstirea Radu Vodă, Sfânta Liturghie a fost săvârșită duminică de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, care a vorbit despre datoria creștinilor de a ierta pe semenii lor. „Cei care vin la biserică știu că în zilele marelui praznic al Învierii Domnului este o cântare care ne îndeamnă să îi iertăm pe toți, pe cei care ne-au greșit și numai așa să zicem «Hristos a înviat!». Cine nu are puterea să ierte nu se poate bucura de iertare. Aceasta este poate cea mai grea faptă pe care trebuie noi să o săvârșim în viața aceasta. Sunt foarte mulți oameni virtuoși, care se roagă, postesc, sunt oameni care fac fapte bune, dar nu pot ierta pe ceilalți. Această stare însă nu aduce nimănui iertarea și binecuvântarea lui Dumnezeu. Ilie Miniat, marele predicator, spunea că cei care nu pot ierta să nu îndrăznească vreodată să rostească rugăciunea «Tatăl nostru» pentru că aceasta se transformă în blestem pentru ei: «Și ne iartă nouă greșelile noastre, precum și noi iertăm greșiților noștri!»”, a explicat Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.