Binecuvântări arhiereşti pentru elevii merituoşi
În Duminica a V-a după Paşti, a Samarinencii, în Patriarhia Română a fost sărbătorită şi Duminica Părinţilor şi a Copiilor, conform hotărârii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, pentru a cultiva mai intens comuniunea de iubire şi respect între părinţi şi copii.
Înalt Preasfinţitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, a oficiat Sfânta Liturghie în Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca. În soborul de preoţi şi diaconi s-au aflat slujitori ai Catedralei mitropolitane, precum şi de la cele două instituţii de învăţământ teologic din municipiu, alături de inspectorul de religie al judeţului Cluj, pr. Marian Sidon. După momentul citirii Sfintei Evanghelii, IPS Mitropolit Andrei a adresat sutelor de credincioşi prezenţi un cuvânt de învăţătură cu privire la pericopa evanghelică a duminicii.
„Prima Taină, taina intrării în biserică, este Botezul, care se săvârşeşte cu apă, cu Apa Sfinţită, iar o altă Taină care ne creşte duhovniceşte pe parcursul întregii vieţi este Sfânta Euharistie. Şi celelalte Taine îşi au izvorul în Domnul Iisus Hristos, aşa cum ne spune Sfântul Apostol Pavel, în Epistola I către Corinteni, «toţi aceeaşi băutură duhovnicească au băut pentru că beau din piatra duhovnicească ce-i urma, iar piatra era Hristos». Acum, dacă izvorul de apă vie sunt cele şapte Sfinte Taine, ne putem apropia de izvor oricum? Şi răspunsul este că nu ne putem apropia de izvor oricum, ci trebuie să fim pregătiţi“, a spus IPS Mitropolit Andrei.
La finalul slujbei, ierarhul, alături de consilierul cultural al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului, pr. Bogdan Ivanov, şi de inspectorul şcolar de religie al judeţului Cluj, pr. Marian Sidon, au împărţit diplome copiilor participanţi la diferite concursuri desfăşurate la nivelul Patriarhiei Române. Au fost premiaţi copii care au participat la concursul religios „Urmarea lui Hristos“, precum şi elevi ai Seminarului Teologic Ortodox care au obţinut premii la diferite concursuri religioase şi de meşteşuguri tradiţionale.
Premii pentru olimpicii bihoreni
Preasfinţitul Sofronie, Episcopul Oradiei, a oficiat Sfânta Liturghie la Catedrala episcopală „Învierea Domnului“ şi „Sfântul Ierarh Andrei, Mitropolitul Transilvaniei“ din Oradea, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. La slujă au fost prezenţi numeroşi credincioşi, între care s-au aflat şi elevi, cadre didactice şi părinţi, de la unităţile de învăţământ din Oradea şi din judeţul Bihor.
În predica rostită după citirea pericopei evanghelice de la Sfântul Evanghelist Ioan, Preasfinţitul Sofronie a arătat importanţa istorică a cetăţii Antiohiei şi legătura dintre Apostolul zilei, în care se arată că pentru întâia oară ucenicii Mântuitorului Iisus Hristos s-au numit creştini în străvechea cetate a Antiohiei, şi întâlnirea dintre Domnul Hristos şi femeia samarineancă la fântâna Patriarhului Iacob. De asemenea, ierarhul a subliniat faptul că perioada de timp din cursul anului bisericesc cuprinsă între Învierea Domnului şi Rusalii nu este doar o perioadă în care ne exprimăm bucuria pentru biruinţa Domnului Iisus Hristos asupra păcatului şi a morţii, ci este, totodată, şi o perioadă în care Biserica, prin pericopele evanghelice rânduite a se citi în acest interval, şi mai ales prin Evanghelia din Duminica Samarinencei, ne pregăteşte duhovniceşte pentru sărbătoarea Pogorârii Sfântului Duh. „Cele două pericope din această duminică, cea a Apostolului, din Faptele Sfinţilor Apostoli, şi cea a Evangheliei, de la Sfântul Apostol şi Evanghelist Ioan, sunt strâns legate, având în centrul lor duhovniceasc lucrarea şi, mai ales, Persoana Sfântului Duh, Duhul lui Dumnezeu, Duhul Adevărului, Duhul de Viaţă dătător, Duhul Care i-a inspirat pe creştini să se numească creştini, după numele lui Hristos, în cetatea Antiohiei“, a spus PS Sofronie.
După Sfânta Liturghie, într-un cadru festiv, cu prilejul sărbătoririi în Patriarhia Română, a Duminicii Părinţilor şi Copiilor, au fost premiaţi 70 de elevi din judeţul Bihor, participanţi şi câştigători la etapele judeţeană şi naţională a Olimpiadei de Religie, pentru învăţământul de masă, precum şi la etapa naţională a Olimpiadei de Religie pentru învăţământul cu profil teologic. Premiile acordate elevilor au constat în diplome, cărţi şi reviste cu conţinut teologic şi cultural-religios.
La final, ierarhul a adresat felicitări elevilor şi părinţilor acestora, precum şi cadrelor didactice şi preoţilor care şi-au dedicat activitatea pregătirii copiilor, conform celor precizate de pr. Cristian Rus, consilier cultural a Episcopiei Oradiei.
Biserică târnosită la Socond
Preasfinţitul Iustin Sigheteanul a târnosit biserica din Parohia Socond, Protopopiatul Carei, cu hramurile „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel“ şi „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“.
La sfârşitul Sfintei Liturghii, ierarhul a hirotesit în rangul de iconom pe pr. Dionisie Cosma, iar Consiliul Parohial a primit diploma de vrednicie. În semn de mulţumire, părintele Dionisie Cosma, Consiliul parohial şi credincioşii din Socond, au oferit Preasfinţitului Iustin Sigheteanul o icoană cu Sfântul Iustin Martirul şi Filosoful, sărbătorit pe 1 iunie. În ziua precedentă, pe 1 iunie, PS Iustin Sigheteanul a săvârşit Sfânta Liturghie în Catedrala episcopală din Baia Mare. (Alexandra Andereş, Oana Rusu)