Binefăcătorul Mănăstirii Dintr-un Lemn, comemorat în luna iunie

Un articol de: Arhidiacon Ioan Liviu Găman - 19 Iunie 2013

Arhiepiscopia Râmnicului organizează în zilele de 28-29 iunie, în colaborare cu Universitatea „Ovidius“ din Constanţa, Statul-Major al Forţelor Aeriene, Statul-Major al Forţelor Navale şi Serviciul Istoric al Armatei o serie de manifestări spiritual-culturale dedicate comemorării a 125 de ani de la naşterea generalului Paul Teodorescu, cel de-al treilea ctitor al Mănăstirii Dintr-un Lemn. El rămâne în memoria Bisericii şi a neamului său drept una dintre personalităţile care au înţeles responsabilitatea Bisericii faţă de valorile spiritual-culturale în păstrarea identităţii naţionale. Astfel, vineri, 28 iunie, Sala „Iosif Episcopul“ din cadrul Aşezământului pastoral-cultural „Sfântul Calinic“ din Râmnic va găzdui, de la ora 11:00, simpozionul „Generalul adjutant Paul (Pavel) Teodorescu (1888-1981) - slujitor al neamului şi ctitor al Bisericii“. În acelaşi cadru vor avea loc şi lansarea cărţii „Generalul adjutant Paul (Pavel) Teodorescu (1888-1981) - vocaţia creativităţii“, precum şi vizionarea filmului documentar „Oameni care au fost… Generalul Paul Teodorescu“, în regia Floricăi Fulgeanu. Prezintă Emanuel Bădescu. Sâmbătă, 29 iunie, activităţile se vor muta la Mănăstirea Dintr-un Lemn. Aici vor fi săvârşite mai întâi Sfânta Liturghie, apoi slujba Parastasului la mormântul generalului Teodorescu.

Generalul Paul Teodorescu s-a născut la 28 iunie 1888 la Bacău, în familia unui ofiţer de carieră, mama fiind descendentă a familiilor Sturdza şi Rosetti. Educaţia aleasă primită în familie a fost continuată la Liceul Militar din Iaşi, Şcoala de Infanterie, în unităţile şi misiunile care i-au fost încredinţate. Absolvent al Academiei Militare Saint-Cyr, a susţinut doctoratul la Sorbona, cu tema „Opinia publică din Europa asupra Războiului român din 1877-1878 pentru independenţă“.

Prin lucrările de restaurare pe care le-a desfăşurat în anii 1938-1940 la Mănăstirea Dintr-un Lemn, generalul Paul Teodorescu a fost recunoscut drept noul ctitor al ei. Cu soldaţi din aviaţie şi marină şi mijloace băneşti personale, a restaurat cele două biserici, Palatul Brâncovenesc, clopotniţa, zidurile de incintă şi chiliile, a pavat incinta, a restaurat fântânile şi a construit un sistem de electrificare prin amplasarea unui dinam pe roata de moară a mănăstirii. Slujba de sfinţire a fost săvârşită de mitropolitul Nifon Criveanul la data de 1 octombrie 1942. În ultima parte a vieţii s-a retras la ctitoria de suflet, Mănăstirea Dintr-un Lemn, unde şi-a scris memoriile. A trecut la Domnul la data de 17 ianuarie 1981.