Biserica ajută multe spitale
Acțiunile filantropice precum cercetarea bolnavilor, milostenia, ajutorarea celor în nevoi sunt modalități prin care oamenii își manifestă bucuria slujirii aproapelui. De-a lungul timpului, Biserica a dezvoltat o temeinică activitate de îngrijire a bolnavilor, înființând cele dintâi așezăminte pentru aceștia: bolnițe mănăstirești, farmacii, spitale. Continuând această tradiție multiseculară, filantropia Bisericii se concretizează astăzi prin numeroase programe, instituții, activități și fonduri în favoarea aproapelui și nevoilor lui.
Constantă în lucrarea sa socială și medicală, Biserica ajută mulțime de copiii, persoane cu dizabilități și persoane vârstnice prin unele programe mult apreciate de beneficiari.
Campania „Sănătate pentru sate”
Beneficiarii au primit consult gratuit de specialitate, fiindu-le actualizate schemele de tratament. Totodată, în urma acestui program au fost identificate unele probleme de sănătate grave, necunoscute până la acel moment de către pacienți, aceștia fiind îndrumați să se interneze în clinici de specialitate. Până în prezent, campania a contribuit la îmbunătățirea calității vieții a 8.718 beneficiari.
Campania „Donează sânge, salvează o viață!”
Preoți, diaconi, monahi, monahii și simpli credincioși, precum și persoane din diferite instituții ale statului (poliție, jandarmerie etc.) au răspuns cu dragoste creștină apelului adresat de voluntarii Catedralei Mântuirii Neamului, fiind alături celor în suferință, conștienți de importanța gestului lor fratern și generos. Până în prezent, peste 19.000 litri de sânge au fost colectați prin implicarea a peste 35.000 de donatori.
De asemenea, voluntarii Catedralei Mântuirii Neamului, sprijiniți de sponsori care au înțeles importanța acestei acțiuni, au donat centrelor de transfuzii din București, Ploiești şi Constanţa aparatură medicală în valoare de aproximativ 80.000 de euro. Totodată, au fost oferite consultații gratuite în multe localități din județele Ilfov, Prahova, Călăraşi şi Giurgiu.
Prevenția și depistarea cancerului de col uterin
Programul de prevenție și depistare a cancerului de col uterin are la bază protocolul încheiat între Patriarhia Română şi Institutul Oncologic Bucureşti. Voluntarii Catedralei Mântuirii Neamului, inițiatorii acestei campanii, alături de personalul specializat al Institutului Oncologic Bucureşti, şi-au propus să ajute femeile în depistarea cancerului sau leziunilor displazice, beneficiind gratuit de testul Babeş-Papanicolau şi de un control primar la sân. Numărul femeilor care au beneficiat de serviciile acestui program a ajuns din ianuarie 2018 până în prezent la 700 de persoane.
Biserica a contribuit la amenajarea primelor instituții medicale, iar sănătatea a devenit un domeniu prețuit atât în societate, cât și în mediul eclezial. Această cooperare dintre Biserică și Spital este firească în spiritualitatea creștină, credința și știința medicală oferind speranță și nădejde prin iubirea aproapelui, dorința de a-i cunoaște suferința și de a-l ajuta.
Școala Postliceală Sanitară „Sfântul Ierarh Nectarie”
Școala sanitară, integrată Seminarului Teologic Ortodox „Nifon Mitropolitul” din București, îl are ocrotitor pe Sfântul Ierarh Nectarie de la Eghina, vindecător de boli și model de slujire a aproapelui. Cu pași mici, dar siguri, în numai patru ani, Școala Postliceală Sanitară s-a transformat într-o școală consacrată și mult dorită.
De la înființare și până în prezent s-au înscris la cursuri peste 400 de elevi de diferite vârste, îmbinând știința medicală și spiritualitatea creștină. Școala are trei specializări: Asistență Medicală Generală, Asistență Farmacologie și Asistență Balneo-fizio-kinetoterapie și recuperare. Cadre didactice titulare cu o bogată experiență în domeniul medical asigură pregătirea minuțioasă a elevilor în săli de curs, săli de nursing ori în laboratoare dotate.
În anul 2020 finalizează cursurile cea de-a doua promoție de asistenți medicali, anii 2019 și 2020 însumând 142 de absolvenți, peste 80 dintre ei reușind deja să se angajeze ca asistenți medicali în spitale sau farmacii.
An de an a crescut concurența, cea mai disputată specializare fiind cea de asistență medicală generală, anul acesta fiind 2,5 elevi pe un loc. Parteneriatele cu spitalele care asigură stagiul de practică pentru materiile de specialitate reprezintă susținerea oferită elevilor pentru ca realizările lor medicale să înceapă cu profesionalism, determinare și responsabilitate.
Cu sprijinul Spitalului Universitar de Urgență Militar Central „Dr. Carol Davila”, Spitalului de Boli Cronice „Sf. Luca”, spitalelor Elias și „Matei Balș”, Centrului de Îngrijiri Paliative „Sfântul Nectarie”, Institutului Național de Recuperare, farmaciilor Hofigal și Dona, elevii Școlii Postliceale Sanitare „Sfântul Ierarh Nectarie” beneficiază de pregătirea practică la standarde deosebite, având posibilitatea excelării în profesia aleasă.
Fiind parte integrantă a Seminarului Teologic Ortodox din București, Școala Postliceală Sanitară „Sfântul Ierarh Nectarie” are și o valență duhovnicească. Mulți dintre viitorii asistenți medicali participă la Sfânta Liturghie de la paraclisul seminarului, se spovedesc și se împărtășesc, descoperind bucuria de a fi creștini rugători. Lumina credinței și bucuria rugăciunii lor îi ajută să arate multă atenție și bunătate pacienților pe care îi vor îngriji.