Biserica Banu din Iaşi a fost reconsolidată

Un articol de: Constantin Ciofu - 14 Septembrie 2012

La Biserica "Duminica Tuturor Sfinţilor" - Banu din Iaşi a avut loc ieri recepţia lucrărilor de reconsolidare şi reabilitare ale acestui sfânt lăcaş. La eveniment au participat partenerii proiectului, reprezentanţi ai Bisericii şi ai autorităţilor. Proiectul a fost finanţat prin Programul Operaţional Regional 2007-2013, Axă prioritara 5: Dezvoltarea durabilă şi promovarea turismului, perioadă de implementare a proiectului fiind iunie 2010-ianuarie 2013. În perioada următoare vor începe lucrările de pictură.

Unul dintre cele mai frumoase şi mai importante obiective religioase din centrul Iaşului, Biserica Banu, şi-a recăpătat în 20 de luni frumuseţea de altădată. Lăcaşul de închinăciune a fost reconsolidat şi restaurat atât la exterior, cât şi la interior. De asemenea, a fost amenajat un subsol unde va funcţiona un muzeu.

Recepţia lucrărilor a avut loc ieri în sfântul lăcaş recent reabilitat. Partenerii proiectului au vizitat biserica, subsolul şi curtea, iar la final s-a întocmit un raport.

Delegatul Înalt Preasfinţitului Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, la acest eveniment a fost pr. Toma Gradinaciuc, protopop al Protopopiatului Iaşi 1. Părintele Toma Gradinaciuc a transmis binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Teofan, amintind că a avut prilejul de a vizita şantierul alături de Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei. "Astăzi (n.r. ieri) m-am minunat de ceea ce s-a putut realiza aici, la această frumoasă biserică. Ne exprimăm aprecierea pentru părintele paroh Dumitru Merticaru, cel care a pus suflet în reabilitarea acestui monument, dar şi faţă de toţi cei care l-au ajutat pe părintele. Aici mă refer la fondurile necesare pentru întocmirea documentaţiei. Părintele Dumitru Merticaru a avut în jur oameni cu o responsabilitate deosebită, iar acest lucru se vede în tot ceea ce s-a realizat. Primul lucru pe care l-am observat e faptul că s-a pus mult suflet. Am credinţa că Mântuitorul Hristos va răsplăti tuturor celor care au pus suflet pentru această frumoasă biserică. Am întâlnit un grup de credincioşi care s-au bucurat pentru că s-au terminat lucrările de reconsolidare şi reabilitare pentru că astfel vor putea participa la sfintele slujbe", a apreciat pr. protopop Toma Gradinaciuc.

Pregătiri pentru târnosirea sfântului altar

A urmat cuvântul arhitectului Ioan Sasu, şeful de proiect, care a vorbit despre efortul de a realiza lucrările de reconsolidare şi reabilitare la Biserica Banu, amintind că investiţia este compusă din: biserică, lumânărar, împrejmuire, sistematizare verticală, mobilier urban, iluminat arhitectural, paratrăsnet, lucrări de cercetare arheologică, lucrări de restaurare a catapetesmei. "Oamenii de la SC Construcţii Grup SRL Iaşi nu sunt constructori, ci ziditori. Din punctul meu de vedere, ziditorul este mult mai mult decât un constructor obişnuit. Eforturile au fost încununate de succes într-un timp foarte scurt (20 de luni). În zona fundaţiei s-au găsit 136 de schelete, care au fost aşezate într-un osuar în latura de vest a curţii. Sperăm că într-un an să fie finalizată pictura pentru a avea bucuria de a intra într-un spaţiu deosebit în mijlocul Iaşului. Mă bucur pentru că s-a realizat subsolul, care va fi folosit ca muzeu şi ca spaţiu pentru activităţile parohiei", a spus arhitectul Ioan Sasu.

Părintele paroh Dumitru Merticaru a mulţumit Înalt Preasfinţitului Teofan pentru că, timp de doi ani, a binecuvântat ca sfintele slujbe să se oficieze în Biserica "Sf. Mc. Gheorghe", vechea Catedrală mitropolitană din Iaşi. "IPS Teofan, după ce a fost înscăunat la Iaşi, s-a interesat de zonele dureroase ale bisericilor din oraş. Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei a vizitat de mai multe ori biserica noastră. Raportul întocmit astăzi va fi înaintat Înalt Preasfinţitului Teofan. Cu acest prilej îl vom invita pe Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei să ne sfinţească sfânta masă din sfântul altar pentru a putea sluji Sfânta Liturghie. Mulţumim tuturor invitaţilor şi specialiştilor pentru că au fost alături de noi", s-a exprimat pr. paroh Dumitru Merticaru.

Lucrările de reconsolidare şi reabilitare ale Bisericii Banu din Iaşi au fost demarate la începtul anului trecut, sfântul lăcaş fiind la acea vreme în pericol de prăbuşire. Părintele paroh Dumitru Merticaru ne-a explicat că s-au găsit soluţii de consolidare astfel încât biserica să reziste la orice cutremur. "Mulţumim domnului Cezar Moraru, reprezentantul SC Construcţii Grup SRL Iaşi, pentru că a lucrat anticipat, chiar dacă noi am avut întârzieri de plată. Am observat calitatea şi estetica muncii angajaţilor acestei firme. S-au realizat lucrări de subzidire, betonare, armare, injectări cu betoane. În jurul bisericii este un tunel subteran care creează ventilaţie naturală, astfel încât nu este afectată structură lacaşului de închinăciune. La subsol va funcţiona un muzeu cu diferite secţiuni", a amintit pr. paroh Dumitru Merticaru.