Biserica din Lupăria, Iași, sfințită de doi arhierei

Un articol de: Mihail Vrăjitoru - 13 Noiembrie 2023

În Duminica a 25-a după Rusalii, credincioșii din comuna Cotnari, județul Iași, au luat parte la sfintele slujbe săvârșite cu prilejul sfințirii bisericii Parohiei „Sfinții Cuvioși Mihail și Simeon” din Lupăria. Slujba târnosirii și Sfânta Liturghie au fost oficiate de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, dimpreună cu Preasfințitul Antonie, Episcopul de Bălți, împreună cu un sobor de preoți și diaconi.

Zeci de oameni din împrejurimile Cotnariului, autorități centrale și locale, dar și credincioșii comunității din Lupăria s-au adunat duminică dimineață la Biserica „Sfinții Cuvioși Mihail și Simeon” pentru a lua parte la sfințirea lăcașului de închinare.

După întâmpinarea celor doi ierarhi, clericii au mers în procesiune în jurul sfântului lăcaș, binecuvântând zidurile exterioare cu Sfântul și Marele Mir și cu apă sfințită. În continuare, cei prezenți au mers în interiorul bisericii, pentru a lua parte la rânduiala sfințirii și pecetluirii Sfintei Mese.

După târnosirea bisericii, soborul slujitor și credincioșii au participat la Sfânta Liturghie săvârșită la un Altar amenajat în curtea sfântului lăcaș.

Cuvântul de învățătură din cadrul slujbei a fost rostit de către Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, care a explicat cum trebuie să fie creștinul adevărat:

„Creștinul adevărat este un om care are iubire față de toți. «Cel care Îl iubește pe Dumnezeu», spune Sfântul Evanghelist Ioan, «să îl iubească și pe fratele său, oricine ar fi acesta». În al doilea rând, creștinul adevărat este un om milostiv. Să nu treci pe lângă cel în nevoie zicând «N-am timp, trebuie să merg la întâlnirea pe care o am. Cine știe de ce se află în șanț. Este un bețiv, lasă-l acolo», așa cum facem de obicei. Se cuvine să cunoaștem și să recunoaștem acest lucru. În al treilea rând, creștinul adevărat îi simte pe toți ca fiind frați. «Douăzeci de ani m-am rugat», spune un părinte din vechime, «ca să îi văd pe toți ca pe unul». Aşadar, ca pe o singură făptură care Îl are pe Dumnezeu ca Tată și Biserica, mamă. Să ne ajute Dumnezeu, iubiți credincioși, să înțelegem cuvântul Domnului Hristos, și anume: față de cel în suferință se cuvine să fim aproape, chiar dacă cel în suferință este păcătos, de alt neam sau de altă credință. Amin”.

Spre sfârșitul slujbei, ca răsplată pentru toate eforturilor depuse la lucrările de zidire a sfântului lăcaș, părintele Ciprian Bulgaru a fost hirotesit întru iconom stavrofor, iar tuturor celor care s-au implicat în lucrările de zidire și înfrumuseţare a bisericii, ierarhul le-a acordat diplome și distincții de vrednicie.