Biserica, inima comunităţii româneşti din diasporă
Episcopia Ortodoxă Română a Italiei, prin intermediul Departamentului pentru tineret, a organizat în perioada 1-10 iulie o nouă ediţie a taberei de creaţie şi educaţie religioasă „Nu uita că eşti român!“. Au participat 70 de copii şi tineri, cu vârste cuprinse între 10 şi 18 ani, de la parohiile din cuprinsul întregii eparhii. Tabăra a avut loc în staţiunea montană Alpini Modenesi.
Tabăra de creaţie şi educaţie religioasă „Nu uita că eşti român!“ se află la a treia ediţie, iar succesul acesteia printre copiii şi tinerii români din Italia a determinat pe organizatori să suplimenteze numărul de participanţi, mai ales că locurile au fost ocupate în mai puţin de 24 de ore de la momentul anunţului.
Unul dintre scopurile acestei tabere, după cum a precizat pr. Doru Vasile Gârboan, coordonatorul Departamentului pentru tineret din cadrul Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, paroh al Parohiei „Sfintele Muceniţe Minodora, Mitrodora şi Nimfodora“-Imola, este să-i ajute pe copiii şi tinerii români care s-au născut în Italia în asimilarea responsabilităţii de a fi român printre străini.
„Pentru copii şi tineri, în străinătate este greu să fii român, fiindcă, spre deosebire de părinţii lor care au rădăcinile mai bine înfipte în pământul de acasă, unde s-au născut şi au crescut, cei de aici, care s-au născut şi cresc în Italia, trăiesc într-o lume total diferită ca mentalitate şi cultură faţă de tradiţia noastră românească. De multe ori le este foarte greu când ajung acasă, în ţară, să relaţioneze cu bunicii, cu rudele de acolo. Este şi o greşeală a părinţilor, din păcate, care din dorinţa de a-i învăţa pe copii limba italiană ca să se descurce au neglijat cu totul limba maternă, şi este mare păcat, mai ales că tinerii şi copiii români, slavă lui Dumnezeu, au dovedit şi aici, şi oriunde în lume că au o bogăţie genetică deosebită, şi din acest punct de vedere sunt flexibili şi se adaptează oriunde. Tabăra tocmai în acest scop a venit: ca pe lângă activităţile catehetice desfăşurate la parohiile de care aparţin, să-i ajutăm să descopere frumuseţea României, a istoriei, a geografiei, a culturii, a cântului şi a tot ceea ce ţine de identitatea noastră naţională şi frumuseţea neamului nostru românesc“, a subliniat pr. consilier eparhial coordonator Doru Vasile Gârboan.
Ca şi în anii trecuţi, au fost organizate o serie de activităţi recreative şi catehetice, menite a le îmbogăţi nu numai cultura generală cu privire la obiceiurile şi tradiţiile româneşti, ci mai ales sufletul, şi anume ateliere de pictură, încondeiat ouă, de creaţie religioasă, artizanală românească, literară, cânt popular, seminare despre artă, istorie, geografie, dar şi concursuri de toacă, de talente şi sportive. De asemenea, au avut loc ateliere catehetice şi discuţii, pe categorii de vârstă, despre Sfinţii Martiri Brâncoveni, Sfintele Taine ale Spovedaniei şi Împărtăşaniei, despre problemele adolescenţei, la care au fost invitaţi diferiţi preoţi, între care şi părintele arhimandrit Atanasie, vicar eparhial.
„Biserica aici nu are numai un rol duhovnicesc, ci are şi un rol de socializare, mult mai pronunţat decât în ţară. Inima comunităţii româneşti din străintate, slavă lui Dumnezeu, şi mulţumită Preasfinţitului Părintelui nostru Siluan, este Biserica, cum e şi firesc să fie aşa. Dacă nu ne ocupăm acum de copii şi de tineri, mâine nu vom mai avea creştini în Biserică. Dacă acum trei ani erau două tabere în Italia, anul trecut şase, anul acesta sunt 15 tabere care se organizează la nivel de parohie, protopopiat şi eparhie, iar, slavă Domnului, roadele lor se văd în prezenţa activă şi numeroasă a copiilor şi tinerilor la viaţa Bisericii“, a mai precizat pr. consilier eparhial Gârboan.
Tabăra de creaţie şi educaţie religioasă s-a încheiat joi, 10 iulie, cu festivitatea de premiere a tuturor copiilor şi tinerilor participanţi la activităţile taberei şi cu slujba de Te Deum. O nouă tabără va avea loc, începând cu data de 16 iulie, la Roma, pentru cei 100 de copii şi tineri care nu au mai prins un loc la tabăra de la Alpini Modenesi.