Biserica Mănăstirii Stavropoleos este în Ghidul Michelin

Un articol de: Ioan Bușagă - 05 Feb 2011

Biserica Mănăstirii Stavropoleos este prezentă în celebrul Ghid Verde Michelin, care a dedicat ţării noastre un volum, potrivit site-ului mănăstirii. Ghidul Michelin vine în ajutorul turiştilor în prezentarea diferitelor obiective turistice care merită a fi vizitate.

În Ghidul Michelin, obiectivele turistice primesc stele în funcţie de importanţa lor. Faimoasele trei stele Michelin înseamnă că "merită să călătoreşti" până la ele, cele cu două stele - "merită să ocoleşti pentru a ajunge la ele", iar cele cu o stea sunt considerate "interesante". Biserica Mănăstirii Stavropoleos, dintre obiectivele Bucureştiului, primeşte trei stele, alături de Muzeul Naţional de Artă şi Muzeul Ţăranului Român.

"Prezentarea Mănăstirii Stavropoleos în acest ghid este pentru noi o recunoaştere a efortului de 20 de ani pe care l-a început părintele Iustin Marchiş aici. În această perioadă au fost executate nu numai lucrările de restaurare a ansamblului monahal, ci şi lucrări de amenajare spirituală a ansamblului, precum amenajarea muzeului cu obiecte vechi, a bibliotecii sau lucrările de restaurare de cărţi vechi", a spus maica Mihaela, stareţă a Mănăstirii Stavropoleos.

La Mănăstirea Stavropoleos monahiile se preocupă cu restaurarea cărţilor vechi, a icoanelor, veşmintelor şi broderiilor liturgice. De asemenea, se editează cărţi, se scrie muzică psaltică şi se trece pe suport digital fondul de manuscrise şi carte veche al bibliotecii. Aici s-au adus obiecte şi cărţi vechi bisericeşti recuperate de la bisericile dărâmate în timpul regimului comunist. Mănăstirea Stavropoleos a fost întemeiată la anul 1724 de arhimandritul grec Ioanichie, în timpul celei de-a doua domnii în Ţara Românească a lui Nicolae Mavrocordat (1719-1730). Acest călugăr grec a ridicat biserica şi un han, care au dăinuit doar până la sfârşitul veacului al XIX-lea. În prezent, din ansamblul monahal fac parte biserica şi incinta care împrejmuieşte curtea interioară, care a fost construită la începutul secolului al XX-lea în stil neoromânesc, după planurile arhitectului Ion Mincu. Mănăstirea are ocrotitori pe Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil, Sfântul Iustin Martirul şi Filosoful, Sfântul Ierarh Atanasie şi Sfântul Mucenic Haralambie.