Biserică nouă în cadrul Garnizoanei Galaţi
La Garnizoana Galaţi, a avut loc joi, 14 iunie, slujba de sfinţire a locului şi punerea pietrei de temelie pentru o nouă biserică cu hramul „Sfântul Mucenic Emilian de la Durostorum”. Rânduielile bisericești au fost săvârșite de Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, înconjurat de un sobor de slujitori, care a rostit și un cuvânt de învățătură. De asemenea, tot la Galați a avut loc și serbarea de sfârșit de an a Seminarului Teologic Ortodox „Sfântul Apostol Andrei”.
Evenimentele de la Garnizoana Galaţi au început, așa cum este tradiția ostășească, cu intonarea Imnului Național și cu un ceremonial militar. Cu această ocazie, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian a adresat militarilor prezenţi un cuvânt de învăţătură în care a explicat înțelesurile duhovnicești ale aşezării unei pietre de temelie pentru un locaş de închinare într-o unitate militară cu tradiţie şi cu rezultate foarte importante în plan naţional şi internaţional. De asemenea, ierarhul a prezentat şi câteva aspecte importante din viaţa şi sfârşitul mucenicesc al Sfântului Emilian de la Durostorum, ales ca ocrotitor pentru noua biserică de conducerea Garnizoanei de la Galați. În continuare, în cazarma 530 a Unităţii Militare 011552 Galaţi, a avut loc slujba de aşezare a pietrei de temelie a bisericii din cadrul Batalionului 300 Infanterie Mecanizată „Sfântul Andrei” din Garnizoana Galaţi. Slujba a fost oficiată de către Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi din Administraţia eparhială şi din cadrul Ministerului Apărării Naționale, în prezenţa cadrelor militare, a reprezentanţilor autorităţilor locale, precum şi a numeroşi credincioşi.
Slujba de aşezare a pietrei de temelie a fost urmată de ceremonialul religios şi militar de sfinţire a Drapelelor de Luptă ale Batalionul 300 Infanterie Mecanizată „Sfântul Andrei” şi ale Batalionului 284 Tancuri „Cuza Vodă”, precum şi de preluarea tradiţiilor de luptă ale Regimentului 11 Dorobanţi „Siret”.
După momentele de sfinţire, au urmat câteva alocuţiuni şi oferirea de către comandantul Garnizoanei Galaţi a plachetelor şi diplomelor de excelenţă oficialităţilor invitate la eveniment. La final, au fost trase trei salve de puşcă şi a avut loc deplasarea oficialităţilor, în acordurile muzicii militare, către expoziţia dedicată preluării tradiţiilor de luptă ale Regimentului 11 „Siret”, expoziţie ce cuprinde drapelele de luptă din Războiul de Independenţă din 1877 şi din cele două războaie mondiale, arme şi echipament militar din confruntările respective.
Bucurie şi recunoştinţă la final de an şcolar
Miercuri, 13 iunie, au avut loc la Galaţi serbarea de sfârşit de an şcolar şi festivitatea de premiere a elevilor din ciclul liceal de la Seminarul Teologic Ortodox „Sfântul Apostol Andrei”. Evenimentele festive s-au desfășurat la Teatrul Dramatic „Fani Tardini” din Galaţi. Prezent la eveniment, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian a apreciat prestaţia de excepţie a tinerilor seminarişti, atât în interpretarea anumitor piese muzicale, cât şi în piese de teatru create special pentru a aduce frumosul şi autenticul românesc în faţa publicului gălăţean în acest an dedicat Centenarului Marii Uniri. Programul cultural-artistic oferit de elevi a cuprins momente poetice, buchete de cântece patriotice, piese de teatru, scenete, cântece şi jocuri populare româneşti, dar şi un miniconcert în care corul seminarului gălăţean, condus de arhid. prof. Adrian Marin, a intonat tropare şi a interpretat piese din repertoriul clasic de muzică bisericească psaltică şi corală.