Biserica Parohiei Cernădia va fi sfinţită

Data: 19 Septembrie 2014

Parohia Cernădia, din Protoieria Târgu Cărbuneşti, judeţul Gorj, îmbracă astăzi haina de sărbătoare. În mijlocul credincioşilor va fi prezent Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, care va săvârşi slujba de resfinţire a bisericii parohiale închinate Sfântului Mare Mucenic Dimitrie şi Sfânta Liturghie.

Aşezată în zona de munte a judeţului Gorj, într-un cadru natural cu totul aparte, în vecinătatea localităţilor Baia Mare şi Novaci, Parohia Cernădia este formată din trei biserici: biserica mare cu hramul „Sfântul Dimitrie“ din satul Cernădia, biserica cu hramul „Intrarea în Biserică a Maicii Domnului“, aşezată pe vechiul cătun Măgura Berceşti, şi biserica cu hramul „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil“ din satul Schela (Vlădoi).

Biserica parohială „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie“, a cărei resfinţire va avea loc astăzi, a fost construită în anul 1813 de protopopul Dimitrie Cernăzeanu şi de soţia sa, Smaranda. Este ridicată din zid, pictura fiind executată în tehnica ulei. A fost sfinţită la data de 21 mai 1909. Biserica din satul Măgura a fost ctitorită de preotul Staicu Vasile şi fraţii săi în anul 1834, fiind reparată în anul 1893, iar cea cu hramul „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil“ a fost construită de locuitorii satului Vlădoi în anul 1859 şi reparată în 1889 (cf. Cristian Grecoiu).

Lucrările de restaurare a Bisericii „Sfântul Dimitrie“ s-au făcut prin osteneala preotului Ion Spilcă şi a credincioşilor pe care îi are în grijă. Mai mult, alături de comunitatea din Mădura şi Schela, preotul paroh a reuşit să restaureze celelalte două locaşuri de cult, aflate pe lista monumentelor istorice.

Consfătuirea anuală a profesorilor de religie din judeţul Mehedinţi

Tot în cursul zilei de astăzi, în Sala „Mitropolit Nestor Vornicescu“ de la Centrul eparhial al Episcopiei Severinului şi Strehaiei va avea loc consfătuirea anuală a preoţilor şi profesorilor laici care predau disciplina religie în unităţile de învăţământ mehedinţene. În cadrul şedinţei vor fi evidenţiate aspecte din anul şcolar 2013-2014 şi vor fi stabilite priorităţile pentru noul an şcolar.

Pe ordinea de zi se află, de asemenea, prezentarea noutăţilor de la disciplina religie, a activităţilor extraşcolare desfăşurate în parteneriat cu Episcopia Severinului şi Strehaiei, precum şi a proiectelor educaţionale iniţiate de Patriarhia Română.

Evenimentul va fi moderat de prof. Dana Săftoiu, inspectorul de specialitate, din partea Inspectoratului Şcolar Judeţean Mehedinţi şi consilierul Sectorului învăţământ, şi tineret al Episcopiei Severinului, preotul Ioan Ovidiu Polexă. (Diac. Ioniţă Apostolache, Cătălin Cernătescu, prof. Vasile Gogonea, Gabriela Firu)