Biserica Parohiei Măldărăști a fost resfințită
Joi, 7 septembrie 2023, biserica cu hramul ,,Adormirea Maicii Domnului” a Parohiei Măldărăști din Protopopiatul Sascut a primit veșmântul resfințirii. Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, a fost prezent în mijlocul răzeșilor acestei comunități parohiale care anul acesta a împlinit 600 de ani de existență și a binecuvântat lucrările de reînnoire a bisericii închinate Adormirii Maicii Domnului prin slujba de sfințire.
Încă de la primele ore ale dimineții, credincioșii au participat cu emoție duhovnicească la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie oficiată de către un sobor de preoți și diaconi, sub protia părintelui Alexandru Grigoraș, protoiereu al Prototoieriei Sascut. Din sobor au făcut parte pr. Alexandru Zamfir, consilier administrativ al eparhiei, și părintele Adrian Alexandrescu, inspector de disciplina Religie în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Bacău.
În cuvântul adresat pelerinilor prezenți, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a vorbit despre lăcașul de cult ca fiind locul în care este prezentă lucrarea lui Dumnezeu Care își revarsă iubirea milostivă asupra comunității credincioșilor și sfințește viața creștinilor.
„Este o mare bucurie pentru comunitatea aceasta pentru faptul că a reușit să reînnoiască acest lăcaș de cult. Biserica rămâne în toată splendoarea ei așa cum o vedem cu ochii trupești, dar ochii sufletești, ochii lăuntrici pătrund în profunzimi și nu se închid niciodată, sunt ochii achimiți din noi, care reprezintă conștiința de sine ce trebuie să coreleze cu conștiința prezenței lui Dumnezeu în noi, în lume și în creație. Dumnezeu fiind atotțiitorul și atotcreatorul, Se pictează în centrul bisericii, în turlă, spre cer, Pantocratorul fiind Cel care ține toate și Care Își revarsă iubirea asupra creației Sale, de aceea biserica este un cer sau Împărăția lui Dumnezeu în miniatură. Biserica fiind împodobită cu pictură, considerăm că cerul coboară pe pământ și pe noi ne ridică spre cer ca într-o corabie, fiind propulsată de acel vânt subțire, de acea adiere de vânt care este Duhul Sfânt, iar noi, în calitate de corăbieri, întindem pânzele sufletului nostru pentru ca această corabie să fie propulsată spre profunzimile lui Dumnezeu”.
În finalul cuvântului său, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim i-a îndemnat pe credincioșii din comunitatea parohială să acorde importanța adecvată bisericii la zidirea căreia au contribuit, având conștiința lucrării lui Dumnezeu în viața lor prin Sfintele Taine.
Lucrările de restaurare și înfrumusețare ale bisericii au constat în refacerea sfintei mese și a pardoselii din întreaga biserică, curățarea picturii interioare și a catapetesmei, renovarea zidurilor exterioare și reamenajarea curții. Toate acestea s-au realizat prin implicarea și directa coordonare a preotului paroh George Pagu și contribuția enoriașilor harnici și darnici ai parohiei, precum și cu sprijinul Consiliului Local.