Biserica parohiei prahovene Podenii Vechi a fost resfințită

Un articol de: Diac. Andrei Butu - 12 Iunie 2023

Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, a sfințit duminică, 11 iunie 2023, biserica cu hramurile „Izvorul Tămăduirii” și „Sfânta Cuvioasă Teodora de la Sihla” a Parohiei Podenii Vechi din comuna prahoveană Bălțești. În continuare, ierarhul a săvârșit Sfânta Liturghie în sfântul lăcaș, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, iar la final a oferit distincții ostenitorilor și binefăcătorilor din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel.

După o perioadă de șapte ani de lucrări de reabilitare, consolidare și restaurare a bisericii, credincioșii Parohiei Podenii Vechi au participat duminică la încununarea bucuriei de a vedea rodul muncii lor și a preotului paroh.

În cuvântul de învățătură, Prea­sfințitul Părinte Varlaam Ploieș­teanul, Episcop-vicar patriarhal, a explicat că Duminica Tuturor Sfinților exprimă unitatea și sfin­țenia Bisericii: „Sărbătorim într-o duminică pe toți sfinții cunos­cuți și necunoscuți ca să subliniem în felul acesta unitatea și sfințenia Bisericii, care sunt nedespărțite, după cum în Sfânta Treime, Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt, unitatea și treimea sunt nedespărțite. Ei alcătuiesc ceea ce numim comuniunea sfinților, adică adunarea sfin­ților într-un sobor unic. De aceea, în soborul sfinților, așa cum vedem în icoana Tuturor Sfinților, împă­rații stau laolaltă cu soldații și săracii, femeile cu bărbații, copiii cu bătrânii, arătând că toți alcătuiesc Biserica cea triumfătoare a lui Dumnezeu din ceruri”.

În continuare, ierarhul a precizat că această duminică ne arată cum sfințenia este posibilă la orice vârstă și în orice situație socială. „Pomenirea Sfântului Luca al Crimeei, care a fost un strălucit ierarh și un medic neîntrecut, unul dintre cei mai mari medici ai lumii din perioada sa, ne arată că sfințenia se poate atinge și în vremuri de pace, de persecuție, în vreme de mărturisire a credinței, dar și de contestare a ei, după cum același lucru ne învață și un sfânt al nostru, Cuviosul Ioan Iacob Hozevitul, care ne arată că sfințenia se lucrează și se dobândește nu doar la bătrânețe, ci și la tinerețe. Astăzi, când am sfințit această biserică, laborator al sfințirii vieții credincioșilor din parohie, să ne gândim la acești sfinți care ne arată că sfințenia este posibilă în toate timpurile și în toate locurile”, a reliefat Preasfinția Sa.

Biserica parohială a fost grav afectată de cutremurul din 1940. În anul 1947 a fost ridicată o altă biserică, iar din 2016 aceasta a trecut printr-un amplu proces de reabilitare. „Începând cu anul 2004, când a fost numit preot paroh părintele Marius Ciprian Ana, activitatea misionară, duhovnicească, dar și edilitară s-a dinamizat. Părintele a achiziționat un teren și a construit o casă parohială, a înfiin­țat un nou cimitir și din anul 2016 și-a concentrat întreaga atenție, alături de membrii Consiliului parohial, ai Comitetului parohial și de oameni de bine ai localității, asupra acestei biserici care a trecut prin numeroase momente delicate de-a lungul existenței sale istorice”, a precizat părintele Mihail Peneș, protopop al Protoieriei Vălenii de Munte.

La final, părintele paroh Marius Ciprian Ana a primit rangul de iconom stavrofor, iar ostenitorii și binefăcătorii sfântului lăcaș au primit ordine, diplome și distincții, informează TRINITAS TV. „Este ceas de sărbătoare pentru parohia noastră. Este o încununare a unor eforturi care s-au desfășurat timp de mai mulți ani, dar am simțit întotdeauna binecuvântarea lui Dumnezeu și ocrotirea Maicii Domnului. Această duminică să vă rămână amintire în suflete peste ani și întotdeauna când veți trece sau auzi de localitatea noastră, să vă aduceți aminte cu bucurie de acest eveniment unic pentru parohia noastră”, a spus la final părintele paroh Marius Ciprian Ana.