Biserica Parohiei „Sfântul Matei” din Cluj-Napoca a fost târnosită

Un articol de: Darius Echim - 13 Decembrie 2021

În Duminica a 28-a după Rusalii (a Sfinților Strămoși - Pilda celor poftiți la cină), 12 decembrie, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a slujit în Parohia „Sfântul Matei” din Cluj-Napoca, cu prilejul sfințirii bisericii parohiale.

Ierarhul a săvârșit slujba de târnosire a noii biserici, cu hramurile „Sfântul Apostol și Evanghelist Matei” și „Duminica Sfinților Români”. Lăcașul de cult a fost construit în stil brâncovenesc, în perioada 2005-2021.

În continuare, ierarhul a săvârşit Sfânta Liturghie şi a rostit un cuvânt de învățătură, în cadrul căruia le-a spus celor prezenți că „adevăratul ospăț de Crăciun îl constituie Sfânta Împărtășanie”. Răspunsurile liturgice au fost date de Cvartetul „Synavlia”, compus din studenți de la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, dirijat de Roxana Chicidea.

Ierarhul l-a hirotesit iconom stavrofor pe parohul Mircea-Marian Andreica şi a oferit „Crucea Transilvană” pentru mireni arhitectului Livia Câlția și inginerului Ioan Sora. Membrii Comitetului și Consiliului parohial și alți binefăcători au primit distincții și diplome de aleasă cinstire, în frunte cu prim-epitropul parohiei, Ioan Buzea, care a fost distins cu Ordinul „Mihai Vodă” pentru mireni.

La final, preotul paroh Marian Andreica a mulțumit ierarhului pentru prezență și binecuvântare, precum și tuturor celor care au ajutat la edificarea lăcașului de cult. De asemenea, i-a oferit Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Andrei o icoană cu Sfântul Ierarh Spiridon. La Sfânta Liturghie au participat numeroși credincioși clujeni. O parte din cei prezenți, în ciuda vremii ploioase, au participat la slujbă în curtea bisericii.

Parohia „Sfântul Apostol și Evanghelist Matei” a fost înființată în anul 2001, fiind singura din Cluj-Napoca închinată acestui sfânt. Comunitatea parohială este păstorită de preotul paroh dr. Mircea-Marian Andreica, avându-l alături pe preotul conf. univ. dr. Marin Cotețiu, cadru universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca.