Biserica „Sfântul Arhanghel Mihail” din Cluj-Napoca a fost târnosită

Un articol de: Darius Echim - 17 Septembrie 2024

În Duminica după Înălțarea Sfintei Cruci (Luarea crucii și urmarea lui Hristos), 15 septembrie, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a târnosit, împreună cu Înaltprea­sfin­țitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, Biserica „Sfântul Arhanghel Mihail” din cartierul clujean Mărăști.

Slujba de târnosire a bisericii a avut loc după 20 de ani de la punerea pietrei de temelie. Lăcașul de cult a fost binecuvântat prin stropire cu apă sfinţită şi prin ungere cu Sfântul și Marele Mir, iar în piciorul Sfintei Mese au fost așezate moaște de mucenici. În continuare, cei doi ierarhi au săvârșit Sfânta Liturghie, înconju­rați de un sobor numeros de clerici. 

IPS Părinte Irineu a rostit un cuvânt de învățătură și a subliniat importanța trăirii în conformitate cu învățăturile Evangheliei și principiile Împărăției lui Dumnezeu. De asemenea, ierarhul i-a mulțumit Înalt­preasfinţitului Părinte Mitropolit Andrei pentru bucuria de a sluji împreună la acest moment important, amintind cu drag de anii în care și el a păstorit, timp de două decenii, în calitate de Episcop-vicar, la Cluj-Napoca.

În cadrul Liturghiei, Părintele Mitropolit Andrei l-a hirotonit întru preot pe diaconul lect. univ. dr. Gabriel Noje, cadru universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă, pe seama paraclisului insti­tuției de învățământ teologic clujean. 

Răspunsurile liturgice au fost date de Corul de cameră „Psalmodia Tran­sylvanica”, dirijat de pr. prof. univ. dr. Vasile Stanciu, alături de Corul „Sfântul Mare Mucenic Pantelimon” al Parohiei Cor­nești, Protopopiatul Huedin, coordonat de preotul paroh Dănuț Gheor­ghe Pintea.

La finalul Liturghiei, Înaltprea­sfințitul Părinte Andrei le-a adresat celor prezenți un scurt cuvânt de învățătură despre puterea credinței și încercările vieții şi a felicitat comunitatea parohială pentru strădania de a ridica această ctitorie pentru veșnicie. Citându-l pe poetul Tudor Arghezi, ierarhul a sintetizat în patru versuri tot ceea ce s-a întâmplat: „Altarul ca să fie,/Şi pietrele să ţie,/Cer inima şi viaţa,/zidite-n temelie”.

Pentru întreaga activitate administrativă și pastoral-misionară, din partea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Mitropolitul Andrei i-a oferit preotului paroh Liviu Cozma Ordinul „Maica Domnului Rugătoarea (Oranta)”. În continuare, IPS Părinte Mitropolit Andrei i-a acordat preotului slujitor Ștefan-Rareș Prunean Ordinul „Episcop Nicolae Ivan” pentru clerici. Trandafir Ghiurca a primit „Crucea Transilvană”, iar mai multe distincţii au fost oferite de către ierarh Consiliului și Comitetului parohial, precum și altor binefăcători, iar copiii și tinerii prezenți au primit cărți duhovnicești din partea ierarhului.

Preotul paroh Liviu Cozma a mulțumit celor doi ierarhi şi tuturor celor implicați în edificarea și înfru­musețarea bisericii parohiale.