Biserica „Sfântul Elefterie”-Nou din București și-a cinstit ocrotitorul

Un articol de: Diac. Andrei Butu - 15 Decembrie 2022

În ziua de pomenire a Sfântului Sfințit Mucenic Elefterie, Episcopul Iliriei, joi, 15 decembrie, Biserica „Sfântul Elefterie”-Nou, Paraclis Patriarhal, unul dintre cele mai cunoscute lăcașuri din Capitală, și-a cinstit ocrotitorul spiritual. În mijlocul credincioșilor s-a aflat Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, care a săvârșit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

Așezământul emblematic din Piața Operei a Capitalei, ce impresionează prin arhitectura deosebită și dimensiunile sale monumentale, și-a primit credincioșii în zi de hram, care în bună rânduială duhovnicească au venit cu dragoste să-și cinstească ocrotitorul spiritual. Aici, cei prezenți s-au închinat la racla ce adăpostește un fragment din moaș­tele Sfântului Sfințit Mucenic Elefterie, Episcopul Iliriei, așezată spre venerare permanent în această biserică din anul 2009, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel.

Din soborul de slujitori care s-au rugat împreună cu ierarhul la slujba de hram au făcut parte: părintele paroh Valer Ulican, protopop al Protoieriei Sector 5 Capitală; părintele Mihai-Florian Dragomir; părintele Vasile Pop; părintele Dionis-Nimfodor Tătulescu; diac. Bogdan Alexandru Radu, precum și alți preoți și diaconi.

În cuvântul de învățătură rostit, Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul a prezentat viața Sfântului Elefterie, care impresionează prin sfințenie și credință: „Sfântul Sfințit Mucenic Elefterie este un mare părinte de la începutul secolului al 2-lea creștin. S-a născut într-o familie nobiliară din Roma, în cadrul căreia a și primit adevărul Evangheliei. Familia sa fusese convertită la creștinism de Sfântul Apostol Pavel, care a fost în mai multe rânduri la Roma, uneori petrecând perioade mai lungi. A rămas orfan de tată de mic, dar mama sa, Antia, care l-a cunoscut pe Sfântul Apostol Pavel, l-a crescut în adevărata credință și trăire în Hristos. De aceea, el a intrat în atenția Episcopului Romei și a preoților bisericii din Capitală, fiind hirotonit la o vârstă foarte tânără. Aceasta arată viețuirea îngerească pe care tânărul Elefterie a trăit-o ca om care s-a dedicat întru totul slujirii lui Hristos și semenilor săi. La Roma a fost într-un fel discipolul unui preot vestit, Anicet, care în anul 155 avea să devină episcopul capitalei imperiului. Ucenicia pe lângă acest episcop a făcut ca și Elefterie să fie un episcop mărturisitor. El a păstorit în provincia Iliriei. (…) Printre cei care au murit în timpul persecuțiilor împăratului Adrian s-a aflat și Sfântul Elefterie, care a mărturisit credința în Mântuitorul Iisus Hristos, arătând cât de vulnerabile și iraționale sunt cinstirea idolilor și mai ales cultul împăratului”.

După Sfânta Liturghie a fost săvârșită slujba Parastasului pentru ctitorii și binefăcătorii lăca­șu­lui de cult trecuți la Domnul. La final, părintele paroh Valer Ulican a transmis mulţumiri Preafericitului Părinte Patriarh Daniel pentru că a rânduit ca Prea­sfințitul Părinte Varlaam Ploieș­tea­nul să fie prezent în mijlocul credincio­șilor.

Bucuria hramului a continuat seara cu un concert de colinde, poezie și cântece de stea susținut de Grupul vocal „Canticum”, dirijat de Răzvan Rădos. De asemenea, potrivit tradiției, Biserica „Sfântul Elefterie”-Nou găzduiește în această perioadă numeroase evenimente cultural-artistice. Sâmbătă, de la ora 19:00, va concerta Corul MelosTon, dirijat de Dan Bărbulescu, iar luni, de la aceeași oră, va sus­ține un concert Corul de copii și tineret „Symbol - Jean Lupu” al Patriarhiei Române, dirijat de Lu­mi­nița Guțanu Stoian.