Biserica „Sfântul Ioan Botezătorul” din Copşa Mică a fost sfinţită

Un articol de: Ștefan Mărculeţ - 10 Octombrie 2022

Credincioşii din oraşul Copşa Mică, judeţul Sibiu, au trăit clipe de bucurie duhovnicească sâmbătă, 8 octombrie, când Înaltpreasfinţitul Părinte Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, a sfinţit Biserica „Sfântul Ioan Botezătorul” din localitate.

Lăcaşul de cult este amenajat în fosta casă de cultură din oraş, donată Arhiepiscopiei Sibiului în anul 2013 de Dimitrios Samaras, directorul companiei din industria metalurgică locală. Din acel an, Arhiepiscopia Sibiului a început ample lucrări de transformare a vechii clădiri în lăcaş de rugăciune şi în centru socio‑cultural. Spaţiul liturgic a fost amenajat prin eforturile comunităţii păstorite de pr. Teodor Ioan Bucur. În ziua sfinţirii, ierarhul a târnosit lăcaşul cu Sfântul și Marele Mir și a sfinţit Altarul, aşezând moaşte în piciorul Sfintei Mese, iar mai apoi a sfinţit catapeteasma, icoanele şi pictura lăcaşului de cult.

După slujba de sfinţire, a urmat Sfânta Liturghie săvârşită de ierarh. În cuvântul de învăţătură, IPS Părinte Mitropolit Laurenţiu a vorbit credincioşilor despre învăţăturile Evangheliei citite la Sfânta Liturghie. Mai apoi, ierarhul a subliniat misiunea acestui centru spiritual şi socio‑cultural în Copşa Mică.

„Acest lăcaş, care avea misiunea lui de adunare publică şi de manifestări publice, s‑a transformat total, s‑a sfinţit, exact ca pe vremea primilor creştini. Când s‑au convertit la creştinism, păgânii care au devenit creştini au folosit lăcaşurile lor de judecată pentru adunări publice şi mai ales ca locuri unde se săvârşea Sfânta Euharistie. M‑am bucurat dintru început că am avut alături de noi nişte oameni binevoitori, mai ales pe cei care au dăruit acest spaţiu şi s‑au gândit să facem aici un centru spiritual, cultural şi filantropic”, a subliniat ierarhul.

Pr. paroh Teodor‑Ioan Bucur a fost hirotesit iconom stavrofor, ca semn de apreciere pentru activitatea pastorală şi administrativă de la Copșa Mică. De asemenea, IPS Părinte Mitropolit Laurenţiu a oferit distincţii şi diplome de cinstire ctitorilor şi binefăcătorilor.