Biserica „Sfântul Nicolae” din Voila, judeţul Braşov, a fost sfinţită

Un articol de: Ștefan Mărculeţ - 26 Septembrie 2022

Duminica a 18-a după Rusalii a fost o zi binecuvântată pentru comunitatea parohială din Voila, judeţul Braşov. Biserica „Sfântul Nicolae” a fost târnosită de Înalt­preasfinţitul Părinte Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului.

Lăcaşul de cult a fost renovat şi înfrumuseţat între anii 2017 și 2022, prin eforturile parohiei şi cu sprijinul autorităţilor locale şi al binefăcătorilor. Eforturile depuse de către comunitate au fost răsplătite prin binecuvântarea arhi­erească adusă credincioşilor şi bine­făcătorilor prin vizita IPS Mitropolit Laurenţiu, care a târnosit lăcaşul de cult. A urmat Sfânta Liturghie săvârşită de ierarh în biserica din Voila. Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul „Anatoly” din Braşov.

În cuvântul de învăţătură, IPS Mitropolit Laurenţiu a tâlcuit Evanghelia citită la Sfânta Liturghie, în care s-a prezentat pescuirea minunată.

„Mântuitorul Iisus Hristos a vrut să-i pregătească pe aceşti trei viitori ucenici, Apostoli de-ai Lui, arătându-le ce pot să săvârşească ei şi mai ales introducându-i spre taina Bisericii. Corabia simbolizează Biserica. Majoritatea lăcaşurilor de cult, îndeosebi în perioada Bisericii primare, erau construite sub formă de corabie, Corabia aceasta în care intrăm cu toţii şi care pluteşte pe valurile vieţii, cea care are deasupra o turlă cu cruce, catargul corabiei, dar care este condusă de Însuşi Mântuitorul Iisus Hristos. Din corabia aceasta Mântuitorul a vestit cuvântul Său, cuvântul mântuitor. Acest lucru îl face Biserica încontinuu: vesteşte şi trăieşte Cuvântul adevărului adus de Mântuitorul Iisus Hristos, descoperirea supremă, pentru că El, fiind Dumnezeu şi Om, a adus cunoaşterea lui Dumnezeu aici, pe pământ, în mod deplin”, a spus ierarhul.

Preotul paroh Sebastian Nicolae Ivan a fost hirotesit iconom stavrofor. De asemenea, IPS Mitropolit Laurenţiu a oferit mai multe distincţii: primarul comunei Voila, Gheorghe Osalciuc, a primit „Crucea Șaguniană” pentru clerici, iar mem­bri ai Consiliului local, ai Adunării şi Consiliului parohial şi binefăcătorii au primit diplome de cinstire. Credincioşii prezenţi au avut posibilitatea în această zi să intre în Sfântul Altar pentru a se închina.