Biserica „Sfântul Spiridon” din Iași în veșminte de sărbătoare
Cu ocazia cinstirii Sfântului Ierarh al Trimitundei, biserica din incinta Spitalului Clinic Județean de Urgență „Sfântul Spiridon” din Iași și-a sărbătorit marţi, 12 decembrie, patronul spiritual. Sfânta Liturghie a fost săvârșită de către Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, alături de un numeros sobor de preoți și diaconi.
Cadrele medicale și pacienții unității spitalicești din centrul Iașiului, precum și credincioșii din zona bulevardului Independenței au adus în această dimineață prinos de mulțumire Sfântului Ierarh Spiridon, luând parte la slujba arhierească oficiată de un numeros sobor de clerici, angajați ai Centrului eparhial Iași, capelani ai spitalului și slujitori ai parohiei.
În cadrul Sfintei Liturghii, tânărul Narcis Florea, cântăreț al sfântului lăcaș, a fost hirotesit întru citeț. Răspunsurile liturgice au fost oferite de membri ai Corului academic „Byzantion”, dirijat de lect. dr. Adrian Sîrbu.
În cuvântul de învățătură, Preasfinția Sa a menționat faptul că Fericirile rostite de Mântuitorul Hristos au fost împlinite de Sfântul Spiridon, lucrând astfel Dumnezeu prin el în chip minunat:
„Citim Fericirile în ziua prăznuirii Sfântului Ierarh Spiridon pentru că în el vedem că s-au împlinit aceste fericiri. El a devenit un om frumos, un om iubit de oameni. În greacă, limba pe care a vorbit-o Sfântul Spiridon, «bătrân frumos» înseamnă «călugăr». Înseamnă o preocupare pe care trebuie să o avem toți, de a ne înfrumuseța sufletele, pentru că tot ceea ce trăim se imprimă pe chipul nostru. Felul cum privim, felul cum ne mișcăm, felul cum vorbim trădează cele pe care le avem în suflet, și putem deveni bătrâni frumoși, oameni care au învățat să iubească, care au ieșit din egoismul lor și au dobândit o fericită simplitate, sau putem deveni bătrâni caraghioși, preocupați exclusiv de ei înșiși, pururea nemulțumiți. Sfântul Spiridon a devenit un asemenea bătrân frumos pentru că a pus la inimă aceste Fericiri ale Domnului și le-a împlinit, și având această sfântă simplitate, Dumnezeu a lucrat prin el în chip minunat”.
La final, părintele vicar administrativ Marian Timofte, parohul Bisericii „Sfântul Spiridon“, a adresat celor prezenți un cuvânt de recunoștință: „Suntem, cu ajutorul lui Dumnezeu, în ziua hramului Sfântului Spiridon, ocrotitorul bisericii noastre și al întregului așezământ, al Spitalului «Sfântului Spiridon», fiind invocat în rugăciunile tuturor celor care au trecut prin diferite suferințe trupești și sufletești, de mai bine de două veacuri și jumătate, de aproximativ 270 de ani, sfânt care este invocat și astăzi de credincioși pentru puterea de mijlocire înaintea lui Dumnezeu, el fiind numit în cântările Bisericii, în acatistul lui, «Bucură-te, Sfinte Ierarhe Spiridon, mare făcător de minuni!» Nu sunt mulți sfinți care au această supranumire, de «făcător de minuni». Bunătatea, simplitatea și statornicia în credință a Sfântului Spiridon inspiră și astăzi, după mai mult de 1.700 de ani, îi inspiră pe ierarhi, pe preoți, pe credincioși să meargă în continuare pe calea care Îl slăvește drept pe Dumnezeu”.