Biserica Spitalului Judeţean a fost târnosită
Joia Înălţării a fost un praznic ales pentru sibieni, deoarece Biserica „Naşterea Maicii Domnului“ şi „Sfântul Luca al Crimeii“ din incinta Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă a fost sfinţită. Slujba religioasă a fost oficiată de Înalt Preasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului.
Sute de credincioşi din Sibiu au venit la biserica din lemn a Spitalului Judeţean, un loc unde suferinţele trupeşti găsesc vindecare prin truda medicilor, iar sufletul se linişteşte şi este mângâiat de rugăciunile şi vorbele bune ale slujitorilor lui Hristos ce poposesc adesea fie la patul bolnavilor, fie în lăcaşul de cult din curtea instituţiei. Biserica din lemn, zidită într-un stil specific lăcaşurilor de cult din Maramureş a fost înălţată din dorinţa cadrelor medicale, a bolnavilor din spitalul sibian şi a Arhiepiscopiei Sibiului, cu scopul de a completa actul medical şi a oferi persoanelor internate un real sprijin duhovnicesc. Zidită în perioada 2000-2002, de o echipă de meşteri maramureşeni şi prin eforturile preotului Ioan Drăgoi, trecut la Domnul în urmă cu un an, biserica a fost pictată în 2008, în tehnica acrilică, de pictorul Claudiu Ardeleanu. În tot acest răstimp, nu au contenit slujbele religioase la Sfântul Altar. După trecerea la cele veşnice a părintelui Ioan Drăgoi, slujitor aici este preotul Nicolae Laţchescu, apropiat al spitalului sibian încă de pe vremea când era inspector social la Arhiepiscopia Sibiului.
Târnosirea bisericii în Joia Înălţării a fost sărbătoarea ce a încununat toate eforturile depuse la zidirea şi împodobirea sfântului lăcaş. Conducerea spitalului, cadrele medicale, autorităţile locale, amintind aici pe prefectul Ovidiu Sitterli, oaspeţi de seamă, cu toţii au participat la evenimentul religios. După sfinţirea bisericii la exterior, prin stropire cu apă sfinţită şi ungere cu Sfântul şi Marele Mir, a fost sfinţită şi împodobită Sfânta Masă, iar slujba a continuat cu rânduiala de sfinţire a picturii interioare.
La sfârşit, IPS Mitropolit Laurenţiu a explicat întreaga rânduială a sfinţirii unei biserici, iar apoi a oficiat Sfânta Liturghie pe o scenă amenajată lângă biserică. În soborul slujitor au făcut parte decanul Facultăţii de Teologie „Sfântul Andrei Şaguna“, pr. prof. univ. dr. Aurel Pavel, consilierul social de la Arhiepiscopia Sibiului, pr. Nicolae Rusu, protopopul de Sibiu, Ioan Coşa, şi mulţi alţi preoţi din oraş. Răspunsurile liturgice au fost date de un grup de studenţi de la facultatea menţionată.
Distincţii pentru medici
În cuvântul de învăţătură, IPS Mitropolit Laurenţiu a vorbit credincioşilor despre marele praznic al Înălţării Domnului şi a explicat semnificaţiile acestui moment important din istoria mântuirii.
„Mântuitorul i-a binecuvântat pe ucenici şi S-a înălţat la Ceruri. Ne-am fi aşteptat ca ucenicii să fie trişti şi să se tânguiască, dar ei au devenit adevăraţi mărturisitori ai Lui, pentru că ne spune Evanghelia că au plecat de acolo cu multă bucurie, iar la încheiere se spune că erau toată ziua în biserică, preamărind pe Dumnezeu. Dacă Mântuitorul Iisus Hristos S-a jertfit şi ne-a lăsat darul izbvării, al împăcării cu Tatăl, ne-a lăsat şi posibilitatea de a deveni închinători ai Lui, adică a-L pune pe Dumnezeu mai presus de toate, în toate lucrurile şi faptele noastre“, a subliniat ierarhul.
La final, IPS Mitropolit Laurenţiu l-a hirotonit iconom stavrofor pe părintele Nicolae Laţchescu şi a oferit distincţia „Crucea Şaguniană pentru mireni“ directorului de îngrijiri de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Sibiu, Andrei Mihu. Alţi medici de la unitatea medicală din Sibiu au primit, la rândul lor, distincţii din partea ierarhului, amintind aici pe directorul Liviu Cotârlă, managerul spitalului, care a fost distins cu Ordinul „Sfântul Ierarh Andrei Şaguna, Mitropolitul Transilvaniei“. Aceeaşi distincţie a fost acordată şi medicilor Remus Cipăian şi Lucian Nadiu. Acte de cinstire au primit consiliul parohial, comitetul de femei, familia regretatului preot Ioan Drăgoi şi mai mulţi ctitori şi binefăcători. Ceremonia s-a încheiat cu mulţumirile preotului paroh Nicolae Laţchescu, iar darul parohiei pentru ierarh a fost o icoană a Maicii Domnului.