Biserici bucureştene în sărbătoare

Un articol de: Pr. Ştefan Sfarghie - 25 Noiembrie 2017

Biserica Ortodoxă îi prăznu- ieşte astăzi pe Sfânta Mare Muceniţă Ecaterina şi pe Sfântul Mare Mucenic Mercurie, iar mâine, 26 noiembrie, pe Sfântul Stelian Paflagonul. Cu acest prilej, în Bucureşti, mai multe locaşuri de cult vor îmbrăca veşminte luminoase de sărbătoare, prăznuindu-şi hramul atât prin organizarea de procesiuni cu fragmente din moaştele sfinţilor amintiţi, prin conferinţe, cât şi prin săvârşirea Sfintei şi Dumnezeieştii Liturghii.

La Biserica „Sfânta Eca­terina”, Paracli­sul Facultăţii de Teo­logie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din Bucureşti, a fost organizată ieri, 24 noiembrie, în ajunul sărbătorii Sfintei Ecaterina, o procesiune cu moaş­tele acesteia, ce se păstrează spre închinare în sfântul locaş de rugăciune. „Numele Ecaterina înseamnă curată sau pură. Moaş­tele Sfintei Ecaterina au fost aşezate în secolul al 6-lea, de către împăratul Iustinian, în mănăstirea care îi poartă numele sfintei, mănăstire situată la poalele Muntelui Sinai. Ea este şi ocrotitoarea Paraclisului Fa­cultăţii de Teologie Ortodoxă din Bucureşti şi este o mare binecuvântare şi şansă pentru studenţii teologi să o aibă ca ocrotitoare şi călăuzitoare. Ea este ocrotitoa­rea celor care studiază, în gene­ral, şi alături de Sfinţii Trei Ie­rarhi, ocrotitori ai învăţămân­tului teologic, Sfânta Ecaterina le este studenţilor teologi pildă de vie­ţuire şi de mărturisire a lui Hristos”, a spus pr. Georgian Pău­noiu, paroh la Biserica „Sfân­ta Ecaterina“. Astăzi, atât stu­denţii Facultăţii de Teologie Or­todoxă din Bucureşti, cât şi cre­dincioşi din Capitală şi din împrejurimile acesteia au participat la Sfânta Liturghie, săvârşită în biserica ce o are ca ocrotitoare pe Sfânta Ecaterina de Preasfin­ţitul Părin­te Timotei Prahovea­nul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bu­cureştilor. Părticele din moaştele Sfintei Muceniţe Ecaterina se păstrează şi la Biserica Izvorul Nou, Protopopiatul Sector 3 Bu­cu­reşti, şi la Biserica „Sfân­tul Andrei”-Chitila, Protopopiatul Sector 1 Capitală. La Biserica Izvorul Nou, ieri, 24 no­iembrie, părintele Nicolae Tă­nase a sus­ţinut conferinţa cu titlul: „Martiriul în istorie şi actualitate”.

Cinstire adusă Sfântului Mare Mucenic Mercurie

Tot astăzi, Biserica noastră îl cinsteşte şi pe Sfântul Mare Mucenic Mercurie. Un fragment din moaştele sale, ce se păs­trează la Biserica „Sfântul Mercurie”, Protopopiatul Sector 3 din Capi­tală, a fost scos spre închinare credincioşilor ieri, 24 noiembrie, informează mercurie.ro. Astăzi, în ziua hramului, după oficierea slujbei Utreniei, un sobor de slu­jitori va săvârşi Sfânta Litur­ghie, iar de la ora 17:00, va fi citit Aca­tistul Sfântului Mercurie.

Procesiune cu moaştele Sfântului Stelian la Biserica Lucaci din Bucureşti

Mâine, 26 noiembrie, Biserica Ortodoxă îl pomeneşte pe Sfântul Cuvios Stelian Paflagonul. Cu acest prilej, Biserica Lucaci, Protopopiatul Sector 3 Capitală, unde se află o părticică din moaş­tele cuviosului încă din se­colul al 18-lea, îşi va sărbători hramul.

Astăzi, în ajunul sărbătorii, este organizată o procesiune cu moaş­tele Sfântului Stelian, pe străzile din jurul locaşului de cult. „Vom începe momentele deosebite le­gat­e de prăznuirea Sfântului Stelian printr-o procesiune care va avea loc începând cu ora 16:00. Din loc în loc vor fi rostite ectenii, icoase şi condace din acatistul sfântului cuvios. În continuare, după procesiune, va avea loc slujba Vecerniei şi a Li­tiei. Mâine, începând cu ora 8:30, va fi săvâr­şită slujba Utreniei, iar în continuare Preasfinţitul Părinte Ieronim Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal, va oficia Sfân­ta Litur­ghie”, a declarat, pentru TRINITAS TV, pr. paroh Florin Şer­bănescu, de la Parohia „Sfântul Stelian”-Lucaci din Bucureşti. După Sfânta Litur­ghie va fi oficiată slujba Parastasului pentru ctitorii sfântului locaş trecuţi la Domnul. Pentru credincioşii prezenţi la sărbă­toarea bisericii, parohia a pre­gătit peste 700 de pachete cu ali­mente.