Biserici de lemn din nordul Transilvaniei, obiective turistice

Un articol de: Oana Nistor - 06 Mai 2016

16 biserici din nordul Transilvaniei, dintre care opt aflate în patrimoniul UNESCO, vor fi puse în valoare pentru turiștii români și străini atrași de astfel de obiective, în cadrul proiectului „Circuitul bisericilor din lemn din Transilvania de Nord”, proiect aflat aproape de finalizare, după cum a declarat Zamfir Ciceu, președintele Consiliului Județean Maramureș, preluat de Agerpres.

„Proiectul prevede punerea în valoare a bunurilor de patrimoniu cultural arhaic, patrimoniu apreciat atât de localnici, cât și de turiștii care vin special în Maramureș pentru a admira bisericile din lemn construite în urmă cu sute de ani”, a afirmat Zamfir Ciceu, care a precizat și valoarea investiției, peste 19 milioane de lei.

Cu acești bani s-au reabilitat căile de acces și de circulație către obiective, s-au amenajat parcări pentru autocare, s-au construit alei pietonale și totodată s-a realizat iluminatul stradal, ornamental și arhitectural. De asemenea, au fost construite centre de informare turistică, precum și alte utilități de interes public, toate pentru asigurarea unor condiții decente turiștilor.
Unele bisericuțe din lemn au fost construite în urmă cu 300-400 de ani, iar fiecare biserică are o istorie aparte, având un rol important în viața comu­ni­tății timp îndelungat, ca dovadă că acestea au fost între­ținute chiar de către localnici.

Recepția finală a lucrărilor la obiectivele turistice va avea loc la sfârșitul lunii iunie.