Bisericile din Bustuchin şi Pătule au fost resfinţite
Bisericile parohiale din Bustuchin şi Pătule, din judeţele Gorj şi Mehedinţi, au fost resfinţite duminică, 8 iulie, iar credincioşii din Parohia olteană Vădastra au primit vizita Preasfinţitului Sebastian, Episcopul Slatinei şi Romanaţilor.
Biserica parohială din Bustuchin a fost împodobită în haină de sărbătoare şi a primit, după mai bine de nouă decenii de la prima târnosire, slujba de resfinţire spre folosul duhovnicesc şi bucuria celor care zi de zi îi trec pragul. În mijlocul credincioşilor a poposit IPS Mitropolit Irineu, care a slujit Sfânta Liturghie şi a rostit un cuvânt de învăţătură. "Sfinţirea unei biserici este un moment unic în viaţa fiecărei parohii. Prin târnosire, sfântul lăcaş primeşte calitatea de Casă a lui Dumnezeu, de spaţiu sacru în care noi aducem laudă Părintelui Ceresc, aşa cum spune Mântuitorul Hristos: "Casa Tatălui Meu, casă de rugăciune se va chema" (Mc. 11, 17). Aici este locul unde, din pruncie, suntem aduşi pentru a primi Taina Sfântului Botez, "pecetea Duhului Sfânt" şi numele Sfintei Treimi în sufletul şi în viaţa noastră. Aici este locul unde ne îngropăm şi înviem împreună cu Mântuitorul Hristos, devenind astfel moştenitori ai Împărăţiei cerurilor", a spus IPS Mitropolit Irineu.
În continuare, Mitropolitul Olteniei a tâlcuit pericopa evanghelică despre vindecarea celor doi demonizaţi din ţinutul Gadarei. "Diavolii Îi cer Mântuitorului Hristos să intre în turma porcilor, adică în păcat, singurul loc în care ei ar putea să sălăşluiască. Gândind la faptul că gadarenii, crescând aceşti porci, se situau în afara Legii lui Moise, adică trăiau în fărădelege, vedem că păcatul este favorabil diavolului, necuratul găsindu-se aici în legătură apropiată cu simbolul păcatului. Pentru a înţelege acest lucru, trebuie ştiut că orice păcat este slujitor al vrăjmaşului diavol, iar cel păcătos, care zăboveşte şi stăruieşte în păcat, se găseşte în comuniune cu satana. Vedem, aşadar, la finalul Evangheliei de astăzi, cum cei ce călcau Legea nu au dorit să rămână în comuniune cu Dumnezeu, ci i-au cerut Mântuitorului Hristos să iasă din ţinutul lor. Această întâmplare ne duce cu mintea la cuvintele Domnului, care spune că: "Nimeni nu poate să slujească la doi domni, căci sau pe unul îl va urî şi pe celălalt îl va iubi, sau de unul se va lipi şi pe celălalt îl va dispreţui; nu puteţi să slujiţi lui Dumnezeu şi lui mamona" (Mt. 6, 24)", a spus Mitropolitul Olteniei.
Biserica cu hramurile "Adormirea Maicii Domnului" şi "Sfântul Ierarh Nicolae" din Parohia Bustuchin a fost ridicată între anii 1915 şi 1917. Ultimele lucrări de restaurare au început în 2010 la iniţiativa preotului Aurel Fîciu şi a credincioşilor din localitate. Momentul resfinţirii sfântului lăcaş a fost însoţit de inaugurarea cantinei parohiale, ridicată în curtea bisericii cu sprijinul autorităţilor locale şi al enoriaşilor. Persoanele care s-au implicat în mod deosebit în finalizarea lucrărilor de înfrumuseţare a bisericii din Bustuchin au fost răsplătite cu gramate de mulţumire şi binecuvântări arhiereşti.
Resfinţirea bisericii din Parohia Pătule II
Preasfinţitul Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, a fost prezent, duminică, în mijlocul credincioşilor din Parohia Pătule II. Cu acest prilej, arhiereul a resfinţit Biserica "Sfântul Ierarh Nicolae". Răspunsurile la strană au fost date de o parte din membrii Corului Kinonia, condus de arhid. Adrian Cristian Maziliţa. La finalul slujbei, preotul paroh Alexandru Dănuţ Giurcă a primit distincţia de iconom, pentru implicarea activă în lucrarea de reconsolidare a sfântului lăcaş.
Pe terenul actualului lăcaş de cult a existat la începuturi o bisericuţă din lemn, construită după 1840, care a funcţionat până în 1883. Actuala biserică, închinată Sfântului Ierarh Nicolae, a fost construită între anii 1903 şi 1905, de către arhitectul Cărtianu, pictorul Ştefan Nachescu şi maistorul Bojin Marcovici, cu contribuţia boierilor din familiile Creţeanu, Balş şi Moruzzi. Actualele lucrări de renovare s-au desfăşurat în anii 2009-2012, prin sprijinul Consiliului local, al Consiliului parohial şi al credincioşilor din parohie.
Liturghie arhierească în Parohia Vădastra
Preasfinţitul Sebastian, Episcopul Slatinei şi Romanaţilor, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, a săvârşit slujba Sfintei Liturghii în Biserica "Sfântul Mare Mucenic Dimitrie" din Parohia Vădastra, judeţul Olt. La finalul, PS Sebastian a ţinut un cuvânt de învăţătură în care a tâlcuit Evanghelia zilei. "Evanghelia de astăzi ne arată că trebuie să-L primim pe Dumnezeu să stăpânească fiinţa noastră, chiar dacă acest lucru presupune luptă şi efort duhovnicesc. Să-L acceptăm şi să-L iubim, bineştiind că celui ce iubeşte nimic nu i se pare greu. Numai aşa povara Lui nu ne va mai părea grea. Cine va ajunge să cunoască taina iubirii Sale şi a aproapelui, nu numai că nu va mai putea trăi în veci fără El, dar îi va şi părea "jugul Lui bun şi povara Lui uşoară" (Mt. 11, 30). Altfel, cine va voi să-şi cruţe viaţa, adică să şi-o menajeze şi să nu I-o jertfească Lui, şi-o va pierde (Mt. 10, 39)", a spus Episcopul Slatinei şi Romanaţilor.