Bisericile Mucenicului Dimitrie sunt în sărbătoare
Credincioşii îl prăznuiesc astăzi pe Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, ocrotitor al multor lăcaşuri sfinte de cult şi oraşe din ţara noastră, între care şi Craiova. Suflarea ortodoxă din Cetatea Băniei se îndreaptă azi cu bucurie spre Catedrala mitropolitană care îşi prăznuieşte hramul. Şi în Arhiepiscopia Bucureştilor Mucenicul Dimitrie este serbat, multe biserici avându-l ocrotitor.
Dacă ar fi să alegem în calendarul nostru bisericesc o zi care să definească în cel mai evident mod cu putinţă identitatea spirituală a binecredincioşilor creştini din pământul Olteniei, aceasta ar fi cu siguranţă sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir. Personalitatea sa a brăzdat timpul, păstrând statornic unitatea de credinţă, identitate şi cultură aici, în pământul "vechilor cazanii". Astăzi, la ceas de prăznuire, mii de oameni trec pragul Catedralei mitropolitane din Craiova pentru a aduce prinos de rugăciune celui care a purtat credinţa ca pe o flamură în negura întunecatelor persecuţii. Îmbrăcat în haină ostăşească, Sfântul Dimitrie se arată ca exemplu permanent de statornicie şi perseverenţă în apărarea adevărului Scripturii. Chipul său, zugrăvit pe frontonul sfântului lăcaş de închinare, veghează părinteşte asupra celor care cu credinţă şi cu dragoste vin să se închine în Biserica lui Hristos.
Mucenicul a întărit credinţa celor de la nord de Dunăre
Prin poziţia socială de care a dispus în perioada vieţuirii sale pământeşti, Sfântul Mare Mucenic Dimitrie a fost socotit de istorici cu posibilitatea de a ajunge chiar printre primele zece personalităţi din conducerea Imperiului Roman. Se ştie că în timpul marilor prigoane cei apăsaţi au găsit la moaştele sale întărire. De la Tesalonic, mii de pelerini din toată Europa duceau cu dânşii diverse suvenire pe care mai apoi le aşezau la loc de cinste în oraşele lor. Toate aceste lucruri s-au constituit ca o punte peste veacuri, ca un liant istoric şi spiritual care a traversat timpul până în zilele noastre. În acest sens, marele om politic şi de cultură Gheorghe Brătianu vorbeşte despre urmaşii Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, ca mesageri ai tradiţiilor legate de cultul acestuia pe teritoriul ţării noastre, la nord de Dunăre. Fără îndoială că din rândul lor s-au desprins şi ctitorii Catedralei mitropolitane din Craiova. Stau dovadă câteva amforidioane din secolele VIII-X, pe care le-a identificat foarte bine marele istoric şi preot Dumitru Bălaşa.
După lupta de la Rovine (octombrie 1395), care a avut loc foarte aproape de oraşul Craiova, Mircea cel Bătrân a hotărât să ridice o biserică din lemn, la temelia căreia să aşeze toate oasele martirilor care s-au jertfit pentru apărarea credinţei strămoşeşti. Astfel a luat fiinţă biserica Mănăstirii Jitianu, căreia i s-a dat ca hram "Sfântul Dumitru". Trebuie ştiut că vechea Bănie s-a construit în jurul a trei importante centre spirituale, toate puse sub oblăduirea sfântului mucenic: vechea Biserică "Sfântul Ioan Sebastian", actuala Catedrală mitropolitană şi biserica Mănăstirii Jitianu.
Între aceste trei lăcaşuri de închinare, Catedrala Sfântului Dimitrie s-a evidenţiat ca element-cheie în dezvoltarea şi fixarea credinţei, fiind cel mai vechi lăcaş de închinare din Craiova. Săpăturile arheologice executate în 1888 au scos la lumină dovezi care demonstrează că "biserica veche "Sfântul Dumitru" din oraşul Craiova aparţine secolelor VIII-IX". Poziţia strategică pe care a fost aşezată şi ţinuta ei grandioasă fac din ea un adevărat turn de apărare a oraşului. Păstrarea şi perpetuarea stilului bizantin al secolelor X-XV de către boierii craioveşti şi ulterior de voievodul Matei Basarab l-au determinat pe istoricul P. Constantinescu-Iaşi să atribuie ctitoria acestei biserici domnitorului Mircea cel Bătrân, legând-o şi de marea victorie împotriva otomanilor de la Rovine.
Biserici ocrotite de Sfântul Mucenic Dimitrie în Arhiepiscopia Bucureştilor
Între bisericile care sunt azi în sărbătoare se află şi aceea a Parohiei "Sfântul Dumitru" - Parc Rahova I din Bucureşti. Situată într-o grădină frumoasă, nu departe de Calea Rahovei, piatra de temelie a lăcaşului a fost pusă pe data de 25 iulie 1937. Credincioşii de aici îl cinstesc cu multă evlavie pe Sfântul Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, şi acordă multă atenţie acestei sărbători. "În seara dinaintea sărbătorii s-au oficiat Vecernia cu Litie şi Acatistul Sfântului Mucenic. Astăzi au loc Utrenia şi Sfânta Liturghie, slujba Parastasului şi rugăciuni de mulţumire pentru binefacerile primite pentru cei care îi poartă numele. La sfârşit, oferim iconiţe cu Sfântul Dimitrie tuturor credincioşilor şi aproximativ 300 de pachete cu alimente, pentru ca să se bucure din plin de prăznuirea acestui sfânt. Ca bucuria să fie deplină, dar nu numai pe plan local, vom dărui hrană, încălţăminte şi îmbrăcăminte la o casă de copii bolnavi de SIDA, din comuna Singureni, judeţul Giurgiu, să-i bucurăm şi pe aceşti nevinovaţi, loviţi atât de crunt de soartă", ne-a declarat părintele Gherasim Cezar, parohul Bisericii "Sfântul Dumitru" - Parc Rahova I.
Pr. Nicolae Vasile, parohul Bisericii "Sfântul Dumitru" - Colentina, din Protoieria II Capitală, ne-a declarat: "Ziua hramului bisericii este o zi de mare bucurie şi mulţumire sufletească pentru că ne adunăm în sfânta noastră biserică spre a-I mulţumi lui Dumnezeu pentru ajutorul primit, dar şi Sfântului Mare Mucenic Dimitrie care mijloceşte pentru fiecare dintre noi. Aseară am săvârşit Vecernia unită cu Litia şi Acatistul Sfântului, iar astăzi săvârşim Utrenia cu Sfânta Liturghie şi slujba Parastasului pentru ctitorii bisericii. Oferim 1.000 de pachete la biserică şi acasă familiilor mai nevoiaşe".
În Protoieria III Capitală, Sfântul Mare Mucenic Dimitrie este prăznuit la biserica Parohiei "Sfântul Gheorghe" -Vechi, cât şi la Parohia "Sfântul Dumitru" - Poştă. La cea de-a doua biserică a avut loc o procesiune cu moaştele Sfinţilor Haralambie, Pantelimon, Antipa al Pergamului şi ale Cuviosului Nicanor (fragmente) ce se păstrează aici într-o raclă. Tot la această biserică, astăzi, după săvârşirea Sfintei Liturghii, este oficiată şi slujba de pomenire a ctitorilor, după cum a precizat pr. paroh Mihai Gojgar.
În Protoieria Ilfov Sud îşi sărbătoresc ocrotitorul astăzi bisericile din localităţile din Bragadiru, Vidra, Poşta şi Copăcenii de Jos.
În Protoieria Ploieşti, Sfântul Mare Mucenic Dimitrie este ocrotitor al lăcaşurilor de cult din Parohia "Sfântul Dumitru" din municipiu, la filia Parohiei Buda-Palanga din comuna Râfov, la Parohia Ploieştiori din comuna Blejoi, precum şi la Parohia Tătărani din comuna Bărcăneşti. De asemenea, în Protoieria Câmpina, hramuri sunt la parohiile: "Sfântul Dimitrie" din Câmpina, Cocoreştii Mislii, Cocoreştii Capli din comuna Măgureni, Podu Cheii din comuna Cheii.
Şi în Protopopiatul Vălenii de Munte din judeţul Prahova, numeroase lăcaşuri de rugăciune îşi prăznuiesc astăzi sfântul ocrotitor. În comuna prahoveană Verbilău este hram în satul Coţofeneşti şi în Poiana Verbilău. În sărbătoare mai sunt parohiile Faget din comuna Gura Vitioarei, Iazu - comuna Măgurele, Matiţa din comuna Păcureni, Ogretin din comuna Drajna, Sipotu din comuna Lipăneşti, Scurteşti din comuna Ştefeşti şi Surani din comuna Surani. În haine de sărbătoare este astăzi şi Biserica Galbenă din Urlaţi, judeţul Prahova, Protopopiatul Urlaţi. În acest protopopiat îşi prăznuiesc astăzi sfântul ocrotitor parohiile Bara, Ceptura de Sus, Gherghiţa, Gradişte din comuna Boldeşti Gradişte, Mires din comuna Sangeru, Parepa din comuna Colceag şi Tisa din comuna Sangeru.
Alte hramuri în ţară
În Arhiepiscopia Târgoviştei în haine de sărbătoare este şi Biserica "Sfântul Dumitru" - Buzinca, lăcaş de rugăciune pentru târgovişteni, ce datează încă din anul 1639. În Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei îşi serbează hramul vechi lăcaşuri de rugăciune precum Biserica "Sfântul Dumitru" din localitatea Valea Muscelului, ridicată în anul 1666, şi Biserica "Sfântul Dumitru" din Focşani, ridicată în anul 1704. (Diac. I. Apostolache, C. Bostan, I. Buşagă, M. Nedelcu, G.C. Popa)