Bisericile şi Comisia Europeană au discutat provocările cu care se confruntă sistemul educaţional în contextul intercultural

Data: 16 Decembrie 2008

Pe 15 decembrie 2008 a avut loc Seminarul de Dialog organizat de către Comisia Europeană, împreună cu Comisia pentru Biserică şi Societate a CEC şi Comisia Conferinţelor Episcopilor din Comunitatea Europeană (COMECE). Aici s-au reunit oficiali ai Comisiei, experţi europeni în educaţie din partea Bisericilor, a organizaţiilor religioase şi a lumii academice.

Acest Seminar de Dialog, organizat în contextul Anului European pentru Dialog Intercultural 2008, a fost dedicat „Educaţiei de calitate în mediul intercultural“, iar participanţii au discutat beneficiile diversităţii culturale şi provocările cu care se confruntă sistemele educaţionale într-o societate multiculturală, subliniindu-se faptul că Uniunea Europeană are un rol important în domeniul educaţiei prin sprijinirea practicilor fiabile, influenţând astfel politicile educaţionale în statele membre. Comisarul european pentru Educaţie, Jan Figel, a subliniat componenta religioasă a dialogului intercultural şi a invitat la continuarea dialogului dincolo de Anul European pentru Dialog Intercultural 2008. Un reprezentant al Directoratului General al Educaţiei şi Culturii a evidenţiat importanţa continuării extinderii celor mai fiabile practici. Domnia sa a apreciat contribuţiile Bisericilor şi a comunităţilor religioase la consultările Comisiei pe tema migraţie şi educaţie, aflate în desfăşurare. De asemenea, reprezentanţii Bisericilor şi ai Comisiei au stabilit de comun acord că problema educaţiei trebuie să se afle în permanenţă pe agenda Dialogului Instituţional între Biserici şi Comisie. Seminarul a dezbătut modurile în care organizaţiile bisericeşti şi nebisericeşti joacă un rol activ în promovarea acestei abordări. Au fost analizate următoarele exemple: arhitectura inovatoare, valoarea implicării familiei şi a membrilor comunităţii în viaţa şcolii, orele interactive şi studiul ghidat în bibliotecă. Totodată, Seminarul a subliniat rolul primordial al părinţilor în educarea copiilor. Seminarele de Dialog au o tradiţie îndelungată în istoria cooperării dintre Comisia Europeană şi Bisericile Europei. De la apariţia lor, la începutul anilor â90, ele s-au dovedit a fi un important forum de discuţii pentru chestiunile de interes comun. Conferinţa Bisericilor Europene (CBE/CEC) este o asociaţie care include aproximativ 120 de Biserici ortodoxe, protestante, anglicane şi vechi-catolice din toate ţările Europei, la care se adaugă 40 de organizaţii asociate. CBE/CEC a fost înfiinţată în 1959.