BNR avertizează asupra creșterii inflației
Rata anuală a inflaţiei este aşteptată să crească treptat pe parcursul anului 2021, ceea ce se va traduce prin majorarea prețurilor și scumpirea creditelor. Această prognoză a Băncii Naționale a României asupra inflației este motivată, printre altele, de actualul context pandemic şi al măsurilor restrictive asociate, cu consecințe asupra mediului economic.
Rata anuală a inflaţiei a crescut în ianuarie 2021 la 2,99%, de la 2,06% în decembrie 2020, şi la 3,16% în februarie, mult peste nivelul anticipat anterior, sub impactul liberalizării pieţei energiei electrice pentru consumatorii casnici şi ca efect al scumpirii combustibililor, pe fondul majorării cotaţiei petrolului, explică BNR în Raportul asupra inflaţiei, ediţia martie 2021.
Potrivit documentului, rata anuală a inflaţiei este aşteptată să crească treptat pe parcursul anului 2021, iar în 2022, după o corecţie descendentă la început de an, va urca din nou şi va rămâne uşor deasupra punctului de țintă a inflației. În precedentul Raport asupra inflaţiei, din noiembrie anul trecut, scenariul de bază pentru finalul lui 2021 era o rată anuală a inflaţiei de 2,5%.
Totuși, în ciuda tendinței de depreciere, moneda naţională dă dovadă de o relativă stabilitate, iar leul marchează o devalorizare mult mai uşoară decât monedele din regiune, declara zilele trecute Cristian Popa, membru în Consiliul de Administraţie al BNR.
„Eu fac mereu comparaţie cu regiunea, pentru că cifrele nu mint: în ultimele 2 săptămâni forintul unguresc s-a depreciat cu puţin peste 2%, zlotul polonez cu 1,5%, leul cu 0,27%”, explica Popa, pentru Agerpres, arătând că evoluţia leului trebuie pusă și în context global: există reaşezări pe pieţele valutare internaţionale, iar acestea au reverberaţii atât pe pieţele regionale, cât şi pe cele locale.
Pe de altă parte, BNR a decis, luni, menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 1,25% pe an, încercând să stimuleze, astfel, în continuare, creditarea.
Potrivit datelor băncii centrale, ratele dobânzilor la credite au scăzut în intervalul decembrie 2020 - ianuarie 2021 ori s-au consolidat la valorile joase atinse anterior.
„Dinamica anuală a creditului acordat sectorului privat şi-a accentuat ascensiunea în luna decembrie 2020, până la 5,5%, de la 4,6% în noiembrie, în condiţiile creşterii la un maxim istoric a fluxului de credite în monedă naţională, iar în ianuarie 2021 s-a diminuat uşor, la 5,1%. Componenta în lei a continuat să-şi accelereze creşterea în ambele luni, (…) în contextul redresării activităţii economice, precum şi ca efect al programelor guvernamentale şi trendului descendent al ratelor dobânzilor, ponderea sa în total urcând, astfel, în ianuarie la 69,6 la sută (recordul perioadei post-1996)”, mai arată BNR. (C. Z.)