BNR: inflația va crește iar anul viitor
Prețurile și rata anuală a inflaţiei vor crește în debutul anului viitor, sub impactul majorării şi introducerii unor taxe şi impozite, dar şi al evoluţiei cotaţiei petrolului, în contextul conflictului din Orientul Mijlociu, arată raportul asupra inflației al Băncii Naţionale a României (BNR). Va urma o descreștere graduală a inflației în următoarele trimestre din 2024, apoi o scădere accelerată în 2025. Rata dobânzii de referință a fost păstrată de BNR la 7% pe an.
Consiliul de Administraţie al BNR a decis, miercuri, menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la 7% pe an, dobânda-cheie având acest nivel din ianuarie. Totodată, a analizat şi aprobat Raportul asupra inflaţiei, document care analizează cele mai recente date şi informaţii legate de acest indicator. Astfel, prognoza actualizată reconfirmă că inflația va continua să scadă în următorii doi ani, dar pe o traiectorie mai ridicată în 2024 decât cea previzionată anterior și uşor mai joasă pe parcursul trimestrelor ulterioare.
Potrivit BNR, incertitudinile şi riscurile însemnate la adresa perspectivei inflaţiei decurg din creşterile de taxe şi impozite legate de măsurile de consolidare bugetară, potenţial suplimentate în perspectivă, dar şi din evoluţia cotaţiei petrolului. La acestea se adaugă și riscurile notabile asociate politicii fiscale şi de venituri, date fiind demersurile recente de limitare a cheltuielilor bugetare, dar şi cele asociate noii legislaţii privind pensiile şi salariile din sectorul public, precum şi eventualele majorări salariale acordate bugetarilor.
Potrivit BNR, rata anuală a inflaţiei a coborât în septembrie la 8,83%, în linie cu previziunile, de la 9,43% în luna august, pe fondul decelerării creşterii preţurilor alimentelor procesate şi al accentuării declinului în termeni anuali al preţurilor energiei. În trimestrul al treilea, inflaţia a continuat să scadă, dar mai lent decât în precedentele două trimestre, ca urmare a faptului că scăderile de preţuri la alimente şi energie au fost parţial contrabalansate ca impact de scumpirea combustibililor şi medicamentelor.
Datele statistice revizuite mai arată că activitatea economică a crescut în trimestrul II 2023 cu 1,7%, după o comprimare cu 1% în trimestrul I (variaţie trimestrială), dar avansul a scăzut în termeni anuali la 1%, de la 2,4% în trimestrul I 2023.
Conform băncii centrale, cele mai recente date indică o decelerare semnificativă a creşterii economiei în a doua parte a anului, ca urmare a unei dinamici mai modeste mai ales în ceea ce privește sectorul vânzărilor cu amănuntul şi auto-moto, precum şi cel al serviciilor prestate populaţiei. De asemenea, producţia industrială şi-a prelungit declinul în termeni anuali, în schimb domeniul construcţiilor şi-a reaccelerat creşterea ca volum față de aceeaşi perioadă din 2022, în principal pe segmentul nerezidenţial şi pe cel al infrastructurii. (C. Z.)