BNR: Ordonanța alimentelor de bază, un risc pentru inflație

Data: 07 Iulie 2023

Rata anuală a inflaţiei va continua să scadă în următoarele luni, potrivit actualelor evaluări, în linie cu cea mai recentă prognoză pe termen mediu, din mai 2023, conform Băncii Naţionale a României, al cărei Consiliu de Administrație a avut miercuri o şedinţă pe probleme de politică monetară.

Potrivit BNR, incertitudini şi riscuri la adresa perspectivei decurg totuşi din măsura de plafonare temporară a adaosului comercial la produse alimentare de bază şi din reducerea suplimentară a livrărilor de petrol anunţată de ţările OPEC.

Tot la incertitudini şi riscuri însemnate la adresa perspectivei activităţii economice, implicit a evoluţiei pe termen mediu a inflaţiei, BNR enumeră războiul din Ucraina, absorbţia fondurilor europene, în principal a celor aferente PNRR, conduita politicii fiscale şi celei de venituri, date fiind caracteristicile execuţiei bugetare din primele cinci luni ale anului, precum şi majorările salariale recente sau potenţiale din sectorul public, la care se adaugă măsurile fiscal-bugetare ce ar putea fi implementate în vederea reducerii deficitului excesiv. Relevante continuă să fie deciziile de politică monetară ale Fed şi BCE, precum şi atitudinea băncilor centrale din regiune.

În şedinţa de miercuri, pe baza evaluărilor şi a datelor actuale, precum şi în condiţiile incertitudinilor foarte ridicate, BNR a hotărât menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la 7% pe an. Ultima majorare a dobânzii-cheie a avut loc în ianuarie.

Conform băncii centrale, rata anuală a inflaţiei şi-a accelerat scăderea în primele două luni ale trimestrului II, coborând de la 14,53% în martie, la 10,64% în mai, în linie cu previziunile. (C. Z.)