Boala Parkinson, o gravă maladie a prezentului
La sfârşitul acestei săptămâni a fost lansată şi în România campania paneuropeană "Viaţa cu Parkinson. Simptome nonmotorii", iniţată de Asociaţia Europeană pentru Boala Parkinson. Campania îşi propune să tragă un semnal de alarmă cu privire la problematica legată de boala Parkinson.
Potrivit prof. dr. Ovidiu Băjenaru, preşedintele Societăţii Române de Neurologie, în România sunt diagnosticate peste 70.000 de persoane cu boala Parkinson, însă numărul real al bolnavilor este mult mai mare. Lipsa unui test clinic concludent şi reticenţa pacienţilor de a se prezenta la consultaţii fac ca boala Parkinson să fie diagnosticată tardiv. Astfel, aproximativ jumătate dintre pacienţii care încep din timp tratamentul medicamentos nu prezintă incapacităţi majore la zece ani după debutul bolii. De aceea, diagnosticarea şi tratarea în timp util pot duce, pe lângă salvarea unor ani de viaţă activă pentru pacienţi şi pentru familiile acestora, şi la o scădere a cheltuielilor de tratament.
Conform studiului "EuroPa" desfăşurat la nivel european, costul anual al medicamentelor destinate unui bolnav de Parkinson oscilează între 5.240 de euro şi 19.620 de euro, iar, teoretic, pentru cei 70.000 de bolnavi din România cheltuielile anuale se situează între 350 milioane de euro şi 1,3 miliarde de euro.
Boala începe să se manifeste începând de la vârsta de 50-65 de ani, iar simptomele variază de la o persoană la alta: rigiditatea musculară, bradikinezia, un simptom ce îngreunează iniţierea mişcărilor producând dificultate în realizarea de sarcini motorii precise, echilibrul şi poziţia corpului se pot deteriora şi se constată şi o diminuare progresivă a dimensiunii literelor în timpul scrisului.
În prezent, la nivel naţional există doar două centre unde sunt trataţi bolnavi cu Parkinson: Spitalul Clinic Universitar şi Spitalul Clinic Bagdasar-Arseni.
Potrivit specialiştilor, în ultimii ani tratamentul bolii Parkinosn s-a dezvoltat rapid, în prezent utilizându-se medicamente generice, dar şi tratamente chirurgicale precum stimularea profundă a creierului. Sunt folosite, de asemenea, şi metode chirurgicale şi terapii genetice aflate în curs de dezvoltare, iar în viitor posibilităţile de tratare a bolii vor fi din ce în ce mai eficiente.