Boboteaza la malurile Dunării şi Mării Negre
Ieri, 6 ianuarie, a fost sărbătorit praznicul Botezului Domnului, numit şi Epifanie sau Teofanie, adică Arătarea lui Dumnezeu. În această zi a sfinţirii firii apelor prin lucrarea Sfântului Duh, a retrăirii Botezului Domnului şi a harului Botezului primit de fiecare creştin, slujba Sfinţirii celei Mari a apei s-a săvârşit într-un chip deosebit în oraşele situate pe malurile Dunării şi Mării Negre.
La Constanţa a devenit deja o frumoasă tradiţie săvârşirea în ziua praznicului Botezului Domnului a slujbei Sfinţirii celei Mari a apei pe faleză. După Sfânta Liturghie săvârşită de către Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, în Catedrala arhiepiscopală „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel“ din municipiu, clerul şi cei aproximativ 10.000 de credincioşii au plecat în procesiune spre faleza mării. „Conform tradiţiei, Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, a săvârşit slujba Aghesmei Mari şi a sfinţit apa din butoaiele ce au fost purtate în cele opt care tradiţionale, trase de boi, măgari şi cai. De asemenea, Înaltpreasfinţia Sa a aruncat în apa mării trei cruci pentru a fi recuperate de către tinerii curajoşi. Pentru credincioşii constănţeni au fost pregătite încă din Ajunul Bobotezei 120.000 de sticle cu Agheasmă Mare“, a precizat Călin Gavrilaş, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului.
Rugăciune şi tradiţie la Galaţi şi Brăila
În ziua praznicului Botezului Domnului, în toate parohiile şi mănăstirile Arhiepiscopiei Dunării de Jos a fost săvârşită Sfânta Liturghie, urmată de slujba Aghesmei Mari. „Manifestările pastoral-misionare prilejuite de marele praznic al Botezului Domnului reprezintă o mărturie concretă a comuniunii dintre credincioşii celor două mari centre municipale ale Arhiepiscopiei Dunării de Jos, Galaţi şi Brăila. De aceea s-a consfinţit obiceiul de a începe sfinţirea apei Dunării la Brăila pentru ca apoi, pe firul apelor, ierarhul să sosească în oraşul de reşedinţă, la cel mai semnificativ centru spiritual: biserica medievală Precista. În acest context, chiriarhul Dunării de Jos, Înaltpreasfinţitul Arhiepiscop Casian, a săvârşit slujba Sfintei Liturghii la catedrala cu hramul «Naşterea Domnului» din Brăila, în prezenţa autorităţilor locale, a trupelor militare de pe uscat şi de pe ape, precum şi a numeroşi credincioşi din municipiu. După Sfânta Liturghie, ierarhul Dunării de Jos a ieşit pe esplanada catedralei, unde a stropit cu agheasmă şi a binecuvântat pe toţi credincioşii prezenţi“, a precizat pr. Gabriel Molocea, consilier misionar şi comunicare media al Arhiepiscopiei Dunării de Jos.
Începând cu ora 11:00, în dangăt de clopote, precedaţi de fanfara militară, clerul şi mulţimea de credincioşi, având în frunte pe ierarhul lor, au pornit în pelerinaj de la biserica reprezentativă a Brăilei, pe Calea Călăraşilor, către faleza Dunării, unde pe scena special amenajată a fost oficiată slujba Aghesmei Mari. „La final, a avut loc tradiţionala aruncare a crucii în apele Dunării, după care au sărit şapte tineri. În municipiul Galaţi, către orele amiezii, un sobor de preoţi şi diaconi din municipiu, autorităţi locale, judeţene şi militare, precum şi marea mulţime a credincioşilor gălăţeni l-au întâmpinat pe ierarhul Dunării de Jos, Înaltpreasfinţitul Casian, în faţa bisericii fortificate „Precista“ de pe faleza Dunării. Slujba Aghesmei Mari a fost săvârşită de Înaltpreasfinţia Sa pe esplanada Bisericii Precista, unde au fost aşezate cele 12 ciubere de lemn, împodobite cu crenguţe de brad şi tricolor. După slujba de sfinţire a apei şi cuvântul de învăţătură, atenţia credincioşilor gălăţeni prezenţi s-a îndreptat către Dunăre, unde Înaltpreasfinţia Sa a aruncat în apă crucea de lemn, iar 11 tineri au sărit s-o prindă“, a mai spus pr. Gabriel Molocea.
Boboteaza la Drobeta-Turnu Severin, Călăraşi, Zimnicea, Giurgiu şi Tulcea
La Drobeta-Turnu Severin, după săvârşirea Sfintei Liturghii, preoţii şi credincioşii din municipiu au plecat de la bisericile de care aparţin în procesiune spre portul dunărean, unde a fost săvârşită slujba Aghesmei Mari. „Procesiunea a trecut mai întâi pe la paraclisul Catedralei episcopale, de unde s-au adăugat câteva sute de enoriaşi, alături de soborul de slujitori, în frunte cu ierarhul locului, Preasfinţitul Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei. Slujba Aghesmei Mari a fost săvârşită pe pontonul «Carol I», după care ierarhul a binecuvântat apele fluviului, iar cei mai îndrăzneţi creştini au recuperat crucea florală din Dunăre“, a precizat Cătălin Cernătescu.
La Călăraşi, Preasfinţitul Vincenţiu, Episcopul Sloboziei şi Călăraşilor, după săvârşirea Sfintei Liturghii la Biserica „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“ din oraş, a oficiat Sfinţirea cea Mare a apei şi a condus spre malul Dunării procesiunea formată din soborul de preoţi, mulţimea credincioşilor şi reprezentanţi ai autorităţilor locale şi judeţene. Apoi, Preasfinţia Sa a aruncat în apă crucea care a fost adusă la mal de cel mai vrednic dintre tinerii care s-au aruncat să o recupereze, primind binecuvântarea Preasfinţitului Vincenţiu, după cum a precizat purtătorul de cuvânt al eparhiei, arhid. Nicuşor Silviu Dascălu.
La Zimnicea, numeroşi credincioşi din oraş şi împrejurimi au participat la Sfânta Liturghie, săvârşită în Parohia „Sfinţii Apostoli“ de către Preasfinţitul Galaction, Episcopul Alexandriei şi Teleormanului, ne-a declarat pr. Eugen Cătălin Păunescu, consilier administrativ al Episcopiei Alexandriei şi Teleormanului. După săvârşirea Sfinţirii celei Mari a apei, clerul şi credincioşii au mers în procesiune spre apele Dunării, unde a fost aruncată o cruce de lemn, iar tânărul care a scos Sfânta Cruce din apa Dunării a fost premiat de către Episcopia Alexandriei şi Teleormanului şi Primăria oraşului Zimnicea.
Într-un alt oraş de pe malul Dunării, municipiul Giurgiu, a avut loc ieri, după săvârşirea Sfintei Liturghii, o procesiune a clerului şi credincioşilor din municipiu şi împrejurimi, ce a pornit din faţa Catedralei episcopale spre portul dunărean Giurgiu. Într-un spaţiu special amenajat, Preasfinţitul Ambrozie, Episcopul Giurgiului, a săvârşit slujba de sfinţire a apei. De asemenea, potrivit tradiţiei, chiriarhul locului a aruncat în apele fluviului Dunărea Sfânta Cruce pentru a fi readusă de tineri.
La Tulcea, după oficierea Sfintei Liturghii în Catedrala episcopală „Sfântul Nicolae“ din municipiu, Preasfinţitul Visarion, Episcopul Tulcii, a condus procesiunea clerului şi a credincioşilor tulceni spre faleza Dunării, unde a fost oficiată slujba Aghesmei Mari.
Prima astfel de procesiune pe malul danez al Mării Baltice
Praznicul Botezului Domnului a fost sărbătorit cu multă bucurie şi de către românii din Scandinavia, care s-au adunat la Copenhaga, capitala Danemarcei. După ce au participat la Sfânta Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare săvârşită de Preasfinţitul Macarie, Episcopul ortodox român al Europei de Nord, credincioşii au mers pentru prima dată în procesiune, cu prapuri şi icoane, pe ţărmul Mării Baltice, unde s-a săvârşit Sfinţirea cea Mare a apei şi au fost binecuvântaţi cu Agheasma Mare. La final, potrivit tradiţiei ortodoxe, arhiereul a aruncat Sfânta Cruce în apă, fiind ridicată de Grigore Popescu, unul dintre cei cinci tineri care au intrat în apa mării. Fiecare dintre aceşti credincioşi care au împlinit această frumoasă rânduială a primit din partea Preasfinţitului Macarie mai multe daruri. De asemenea, ierarhul a oferit parohiei prapuri brodaţi în atelierele Centrului episcopal din Stockholm. În anii precedenţi, Preasfinţitul Episcop Macarie a participat la procesiunile de Bobotează în oraşele suedeze Göteborg şi Jönköping şi în capitala Suediei, Stockholm. Anul trecut, procesiunea de Bobotează s-a organizat în fiordurile oraşului norvegian Bergen, iar anul acesta, Preasfinţitul Episcop Macarie a condus pentru prima oară procesiunea de Bobotează în Danemarca.
Duminică, 5 ianuarie, PS Macarie s-a aflat în mijlocul credincioşilor din Parohia Ortodoxă Română „Botezul Domnului“ din Sønderborg, Danemarca, care şi-a serbat hramul. La această sărbătoare, credincioşii de la polul cel mai îndepărtat al episcopiei s-au bucurat de cuvântul de învăţătură şi de darurile de sărbătoare oferite de ierarhul lor. (G.C.P.)