Patriarhul României a hirotonit un diacon pentru Catedrala Patriarhală

Un articol de: Diac. Andrei Butu - 17 Noiembrie 2019

În Duminica a 26-a după Rusalii, la Catedrala Patriarhală, slujba Sfintei Liturghii a fost săvârșită de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, împreună cu Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal. În cuvântul rostit, Preafericirea Sa a tâlcuit înțelesurile duhovni­cești desprinse din Evanghelia duminicală rânduită, care ilustrează Pilda bogatului căruia i-a rodit țarina. În cadrul slujbei a fost hirotonit un diacon pe seama Catedralei Patriarhale.

Din soborul de slujitori care s-au rugat împreună cu Patriarhul României la Sfânta Liturghie au făcut parte arhim. Clement Haralam, Mare Eclesiarh al Catedralei Patriarhale, arhim. Andrei Anghel, consilier patriarhal, protos. Ioachim Bejenariu, consilier eparhial, protosingheli și diaconi. Răspunsurile liturgice au fost oferite de Grupul psaltic „Tronos” al Catedralei Patriarhale, condus de arhid. protopsalt Mihail Bucă, și de Corala „Nicolae Lungu” a Patriarhiei Române.

Pilda bogatului căruia i-a rodit țarina a fost rânduită de Biserică spre a fi citită în perioada Postului Nașterii Domnului deoarece este plină de învățături în ceea ce privește urcușul nostru duhovnicesc spre marea sărbătoare a Crăciunului. Referitor la acest aspect, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a explicat că Evanghelia duminicală rostită „are un scop precis de cultivare a milosteniei, a bunătății și a dărniciei arătate celor în nevoi”. 

Preafericirea Sa a arătat că bogăția și sărăcia nu sunt un scop în sine, ci pot fi prilej de apropiere sau îndepărtare de Dumnezeu și de semeni. „Nici bogăția și nici sărăcia nu ne aduc mântuirea, ci modul în care folosim bogăția și modul în care transformăm sărăcia materială într-o bogăție a sufletului prin credință, rugăciune și cultivarea virtuților. Din Evanghelia de astăzi vedem că patima lăcomiei cauzează decăderea spirituală și însingurarea omului. Bogatul acesta căruia i-a rodit țarina nu are nici un merit, pentru că rodirea țarinei pe neașteptate a fost o surpriză făcută lui de Dumnezeu ca să vadă cum se comportă el când deodată recolta este atât de mare. Dumnezeu a fost foarte darnic cu el, sperând că și bogatul va fi darnic apoi cu cei săraci, dar nu a fost așa. El a fost surprins și, în același timp, a fost copleșit de recolta mare neașteptată. El nu a mulțumit lui Dumnezeu și nu a miluit pe săraci, ci s-a preocupat cum să păstreze această recoltă mare. Nu s-a consultat cu nimeni, ci vorbea cu sine însuși, pentru că numai la sine însuși se gândea”, a arătat Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

„Mâinile iubirii milostive a lui Hristos”

Preafericirea Sa a arătat că sunt două feluri de milostenie prin care putem deveni „mâinile iubirii milostive a lui Hristos”. „Sunt două feluri de milostenie: cea materială, adică hrană, îmbrăcăminte și adăpost, și milostenia spirituală sau duhovnicească, atunci când ne rugăm pentru sănătatea și mântuirea cuiva. Cea dintâi milostenie spirituală este rugăciunea pentru sănătatea și mântuirea oamenilor. Aceasta este cel mai mult cerută în toate slujbele noastre. A doua formă de milostenie spirituală sau duhovnicească este gândul bun și cuvântul bun spus unui om care are nevoie de o încurajare, de o întărire, sau un sfat bun spus unui om dezorientat, o prezență lângă un om singur și uitat de rude, de familie. Așa devenim mâinile iubirii milostive a lui Hristos, fără să oferim bani sau haine, sau bunuri materiale. Mari milostivi s-au arătat Apostolii, care prin rugăciune au vindecat sufletele, au luminat cu predicarea Evangheliei viața oamenilor și s-au rugat pentru mântuirea celor pe care îi păstoreau. Putem să transformăm sărăcia materială în bogăție spirituală prin rugăciune și prin această prezență lângă cei care au nevoie de ajutorul nostru”, a spus Preafericirea Sa. 

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a vorbit și despre atitudinea pastorală a Bisericii față de oamenii bogați și oamenii săraci. „Biserica a învățat din evangheliile acestea ale milostivirii lui Hristos să aibă grijă de bolnavi, de bătrâni, de săraci, să înființeze cantine pentru săraci, pentru pelerini, case pentru bolnavi, pentru bătrâni și pentru orfani. Biserica i-a îndemnat pe împărați, pe voievozi, domnitori, boieri și oameni înstăriți să-i ajute pe cei săraci. În mod tainic, Hristos vine la noi prin săracul care cere un ajutor de la noi. Biserica nu consideră sărăcia o disperare, ci îndeamnă pe sărac să se îmbogățească sufletește prin rugăciune, viață curată și prin cuvânt bun și faptă bună, sau un sfat înțelept spus unui om bogat. Când a devenit insensibil la cele duhovnicești, un sărac îi poate aminti că nu trebuie neapărat să fie bogat ca să fie fericit, ci bogăția este dată de Dumnezeu pentru ca cei bogați să devină milostivi și cei săraci să poată primi ajutorul lui Dumnezeu”, a spus Preafericirea Sa.

În cadrul Sfintei Liturghii, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel l-a hirotonit diacon pe seama Catedralei Patriarhale pe teologul Alexandru Cantoriu, membru al Grupului psaltic „Tronos”. Patriarhul României a apreciat faptul că, pe lângă slujirea la strana Catedralei Patriarhale, acesta a înfrumusețat timp de doi ani slujbele săvârșite de către preotul Nicolae Ceruță la marile sărbători în biserica parohiei românești din Zagreb, Croația.