Bolnavii cer deblocarea Planului de Combatere a Cancerului
Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer cere crearea condițiilor pentru implementarea urgentă a Planului Naţional de Combatere a Cancerului, care a devenit lege în decembrie 2022 dar nu are încă normele metodologice de aplicare, și amenință cu acțiuni de protest și acţiuni în instanță. Ministrul Alexandru Rafila susține că a trebuit să refacă planul, deoarece în document erau „foarte multe” prevederi care nu sunt aplicabile şi „nu au nici un fel de legătură cu prevenirea, diagnosticul sau tratamentul cancerului”.
„O să constataţi cu toţii că aveţi la dispoziţie un document care este făcut profesionist, este echilibrat, este etic şi făcut în cea mai deplină transparenţă”, a afirmat ministrul sănătăţii, Alexandru Rafila, săptămâna trecută, referindu-se la finalizarea unei noi forme a Planului Naţional de Combatere a Cancerului (PNCC) și publicarea acestuia pe site-ul ministerului.
În ceea ce privește normele de aplicare, ministrul a susținut că s-au făcut mulți pași înainte și că își dorește „o mobilizare şi din partea clasei politice, astfel încât acest plan să devină realitate”.
Noua formă a PNCC are ca obiective generale: dezvoltarea unui sistem integrat pentru prevenirea şi îngrijirea cancerului, un sistem de prevenţie primară consecvent şi durabil, un cadru de depistare precoce a bolii, acces egal şi echitabil la diagnostic şi îngrijire de calitate înaltă, îmbunătăţirea calităţii vieţii pentru pacienţii diagnosticaţi, supravieţuitori şi familiile acestora, dezvoltarea cercetării, asigurarea resurselor umane. Potrivit ministrului, aproximativ 100.000 de persoane sunt diagnosticate cu cancer în România în fiecare an, iar în tratament sunt circa 250.000 de pacienţi.
Pe de altă parte, Patriciu Achimaş-Cadariu, profesor la UMF Cluj-Napoca și coordonator al planului legiferat în decembrie 2022, susține că există o campanie de denigrare împotriva celor care au lucrat la strategie şi că, în ceea ce priveşte România, instrumentul de luptă împotriva cancerului recunoscut de UE este cel votat de Parlament.
Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer s-a implicat în dispută și a anunțat că a hotărât apărarea planului Cadariu și că, „la epuizarea celor 180 de zile în care ministerul era obligat să scrie normele şi să implementeze planul legiferat”, va acționa în instanță instituția, după care va demara proteste în stradă. „Orgoliile şi cinismul Ministerului Sănătăţii fac 152 de victime în fiecare zi. Dacă va fi cazul, vom duce drama pacienţilor cu cancer din România în Parlamentul Europei, precum şi la CEDO”, afirmă asociația, potrivit Agerpres.
La rândul său, consilierul prezidențial conf. dr. Diana Loreta Păun a declarat că planul în vigoare reprezintă un pas către normalitate. „Cu siguranţă pot fi gândite în etape ulterioare măsuri de sprijin pe diverse componente, dar nu vom putea construi luând-o mereu de la început”, a conchis consilierul. (C. Z.)